ZANIMLJIVO

DAMIR 5 GODINA ŽIVI U NEMAČKOJ I OVO JE NJEGOVA RAČUNICA ŽIVOTA

Podijelite sa prijateljima

Svako ko reši da ode put inostranstva prvo o čemu brine jesu troškovi. Stan, hrana, računi, auto i sve ostale životne potrebe stavljaju se na papir.

Nekoliko desetina ili hiljada evra, koliko je novca zaista potrebno? Damir Lenart živi u Nemačkoj već 5 godina, smešten je u mestu Baden-Baden, u južnoj Nemačkoj, blizu francuske granice.

On na internetu često objavljuje snimke života i rada u Nemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji se pripremaju za odlazak.

Važno je u kom gradu živite

Najpre, na početku navodi da je važno u kom gradu živite, ako uzmete Minhen ili neki veći grad, onda su tu troškovi veći, ali su i plate veće. I obrnuto, u sredini gde su manji troškovi, manje su i plate.

Objavio je nedavno i video o cenama života u Nemačkoj, precizno je naveo kakvi vas troškovi čekaju pri doseljenju, napominjući da se cene odnose na mesto Baden-Baden u kome on živi:

“Prva stavka je stan, kada dođete u Nemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grejanja je oko 700 evra. Na ovu cenu dolazi još 200 režija.

Morate da platite 3 stanarine unapred, ukupno 2.100 evra, da biste ušli u stan. Sveukupno dođete na 3.000 evra, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan.

Onda morate nameštaj da unesete, to je drugi trošak”, počinje Damir i dodaje da se stan nalazi preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama, jer je vrlo teško doći do njega, zbog velike potražnje.

Objasnio je i da se na početku meseca plaća stanarina i režije. Struja se posebno prijavljuje, za četvoročlanu porodicu struja košta 50 evra mesečno.

“Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji greje i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grejanje, nipošto ne uzimajte”, rekao je Damir.

POPULARNO:  DAN MAME SA 10. DECE JE 7. KRUG PAKLA: USTAJE U 6, PUNI 4 FRIŽIDERA, NA HRANU NEDELJNO TROŠI 1000 DOLARA

Osiguranje – važna stavka

Damir ističe i da je sledeća važna stavka osiguranje – osnovno osiguranje košta 10 evra, puno znači i treba ga imati. Sledeća vrsta osiguranja koju morate imati ako živite u Nemačkoj je pravna zaštita koja košta 35 evra, ona vas štiti od tužbi, sudskih postupaka, ugovora koje potpisujete.

Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 evra, i troškovi korišćenja mobilnih telefona iznose oko 80 evra. Kupovina automobila u Nemačkoj je vrlo isplativa, pa većina ljudi po dolasku na rad u Nemačku, prvo obezbedi auto:

U Nemačkoj najlakše kupiti auto

“U Nemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mesečno iznosi 200 evra. Može ići i oko 500-600 evra, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 evra iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 evra za skuplje modele (ful kasko)”, kaže Damir.

Troškovi hrane mogu da variraju: Osnovne namirinice možete kupiti za 400 evra mesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebaće vam oko 800-900 evra. Ta cena baš može varirati, zavisi koliko ko troši.

“Kada saberete sve mesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 evra, dodati tu još 100 evra za gorivo i 100 evra za neplanirane razne troškove, mesečni trošak iznosi oko 2.300 evra. Kada imate kućni budžet od 3.000 evra, možete da živite komotno”, zaključuje Damir, koji kaže da vozači ubedljivo najlakše dođu do posla i dobro su plaćeni.

Izvor: kurir.rs