SAVJETI

IMATE ČESTE GLAVOBOLJE I JAVLJA SE MUČNINA? DOBRO PROVERITE – MOGUĆE JE DA U STANU DRŽITE BILJKE KOJE ISPUŠTAJU OTROV, A DA TO NISTE NI ZNALI

Podijelite sa prijateljima

Često se žalimo na raznorazne bolove koji su nepoznatog porekla, a ni ne slutimo da postoji mogućnost da biljke ispuštaju svoje otrove

Često se dešava da nas boli glava, sinusi, da se žalimo na mučninu, a da ne znamo od čega dolazi. Međutim, retko kome pada na pamet da proveri kakve biljke drži u kući ili svom stanu.

Naime, biljke propuštaju kiseonik, rade proces fotosinteze, kroz vazduh udišemo njihove tvari koje unosimo u organizam. Pojedine biljke su otrovne, a da to nismo ni znali. 

1. FIKUS

Vrsta “ficus elastica” s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i peteljkama fikusa je njegov mlečni sok, koji sadrži kaučuk, smole i još neke gorke tvari.

Držite ga izvan dohvata dece, jer već sam dodir može nadražiti osetljivu dečju kožu. Ukoliko dete zagrize list ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć lekara. U opasnosti su takođe pas i mačka, koji znaju ponekad grickati zelenilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aroids_sg

2. FILADENDRON

POPULARNO:  ŽAREĆA MASKA ZA LICE BRIŠE STAROSNE PEGE I PEGLA BORE: POTREBNA SU VAM SAMO OVA 4 SASTOJKA

Filodendron takođe ima nadražujući mlečni sok. Pripazite da dete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ukoliko se to i dogodi, treba što pre oprati ruke.

Ukoliko imate mačku, filodendron verojatno nije najsretniji odabir zelene dekoracije vašega doma. Naime, mačka će ponekad hteti grickati listove i peteljke filodendrona.

Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sledeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz pravodobno lečenje.

3. DIFENBAHIJA

Mlečni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilo, svrab, te oticanje tkiva, što može biti kobno ukoliko se proguta.

Stoga difenbahiju obvezno držite izvan dohvata dece, a prilikom održavanja biljke (npr. brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice! Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje držanje ove biljke.

Izvor: Najžena