ZANIMLJIVO

KARDIOLOG OBJAŠNJAVA: EVO ZAŠTO MUŠKARCI DVOSTRUKO VIŠE UMIRU OD KORONE NEGO ŽENE

Podijelite sa prijateljima

Ova polna statistika ne važi samo za Srbiju, s obzirom na to da sve veći broj epidemioloških studija govori u prilog tezi da su pripadnici “jačeg” pola biološki slabiji protivnik kovidu 19

Muškarci dvostruko češće umiru od korone nego žene – zaključuje se na osnovu analiza Republičkog zavoda za statistiku, koje govore da je među 10.356 osoba koje su tokom 2020. godine preminule od -“bolesti koje se mogu dovesti u vezu s virusom korona” čak 6.629 muškaraca i 3.727 žena.

Ova polna statistika ne važi samo za Srbiju, s obzirom na to da sve veći broj epidemioloških studija govori u prilog tezi da su pripadnici “jačeg” pola biološki slabiji protivnik kovidu 19.

U upravo objavljenom istraživanju Sare Ričardson, direktorke Laboratorije za proučavanje polnih razlika pri Univerzitetu Harvard, koje prenosi američki časopis “Njujork tajms”, navodi se da je u gotovo svim saveznim državama Amerike više preminulih muškaraca od korone nego žena.

 Dr kardiologije Petar Otašević je objasnio da li je ova tvrdnja tačna, kao i zašto sve više mladih ljudi imaju kardiološke probleme nakon preležane infekcije korona virusom.

POPULARNO:  “MUŽ MI JE DAO USLOV, A AKO GA NE ISPUNIM LETIM IZ KUĆE, OTIŠLA SAM ISTOG TRENA”

– To zavisi koju zemlju gledamo. U Evropi se smatra da mnogo više muškarci obolevaju od žena i nažalost češće umiru. Ali to nije slučaj sa svim zemljama.

U Indiji je obratna situacija, češća je smrtnost kod žena nego kod muškaraca, tako da o tome ne možemo pričati kao o nekom pravilu, sve zavisi od zemlje do zemlje – kaže dr Otašević za sajt Prva.rs.

Podaci Američkog centra za kontrolu bolesti svedoče da je u periodu od februara 2020. do avgusta 2021. godine od kovida 19 umrlo čak 65.000 više muškaraca nego žena – u tom periodu preminulo je 362.187 muškaraca i 296.567 žena, a najveću stopu smrtnosti imaju muškarci starosti od 45 do 64 godine.

U tom starosnom dobu oni duplo više umiru od kovida 19 nego žene. Ovi podaci postaju još intrigantniji kada se uporede sa činjenicom da žene imaju višu stopu zaražavanja jer su uglavnom zaposlene u medicinskoj profesiji i sektoru ličnih usluga, piše Telegraf.rs