SAVJETI

OVA NAMIRNICA U REKORDNOM ROKU OBARA KRVNI PRITISAK: KARDIOLOZI SIGURNI

Podijelite sa prijateljima

Ako patite od hipertenzije, ovo jedite češće

Hipertenzija ili povišeni krvni pritisak može uzrokovati bolest srca i bubrega, moždani udar i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Sve više ljudi pati od ovog oboljenja, ali većina toga nije ni svesna jer simptomi izostaju.

Na osnovu uzroka nastanka postoje dve vrste hipertenzije.

Esencijalna hipertenzija je hipertenzija koja se dijagnostikuje u većini slučajeva trajno povišenog krvnog pritiska. Može biti nasledna ili se javlja kod gojaznih, fizički neaktivnih ljudi, pušača, bolesnika izloženih hroničnom stresu, kao i kod osoba koje unose velike količine soli.

Sekundarna hipertenzija je hipertenzija kod koje je uzrok neko drugo oboljenje poput bolesti bubrega, nadbubrega, štitne žlezde, hipofize i slično.

Osim lekova, koji se koriste za lečenje hipertenzije, promene u načinu života, uključujući promene u ishrani, mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Postoji nekoliko namirnica koje pomažu u regulisanju ovog problema, a jedna studija sprovedena u Britaniji dokazala je da su na vrhu liste mahunarke. Kardiolozi koji su vodili ovo istraživanje sigurni su da je ova grupa namirnica daleko efikasnija od svih ostalih.

Dodavanje mahunarki ishrani efikasan način za spuštanje pritiska bez lekova. Mahunarke sadrže mnogo vlakana, proteina i kalijuma, a sve to zajedno spušta pritisak na prirodan način. Mahunarke imaju i nizak glikemijski indeks što ih čini savršenim i za ljude koji paze na nivo šećera u krvi.

POPULARNO:  DOKAZANA POPAJEVA TEORIJA: SPANAĆ POVEĆAVA MIŠIĆE, ALI STVARNO

Osim mahunarki i ove namirnice mogu da pomognu:

Celer

Celer je moćan diuretik, čisti telo od toksina, a obiluje hraljivim sasatojcima.

Limun

Limun proširuje krvne sudove i čini ih fleksibilnim, što je jako bitno za regulisanje pritiska.

Beli luk

Već je poznato da je beli luk odličan za zdravlje celog organizma, pa tako i za regulisanje krvnog pritiska. 

Beli luk smanjuje nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, i zahvaljujući tome, snižava nivo krvnog pritiska. Najbolje je da konzumirate sirov beli luk.

Razno voće

Voće koje obiluje magnezijumom je najbolji izbor. Jabuke, kajsije, banane, urme, grožđe, dinje, ananas i mandarine su najbolji izbor.

Zeleno povrće

Zeleno povrće ne samo da je bogato kalijumom, nego i drugim izvrsnim hranjivim sastojcima. Konzumirajte rukolu, kelj, repu, koprivu, spanać i blitvu. Jedite ih sirove ili kuvajte na pari za pravi učinak.

Maslinovo ulje

Umesto suncokretovog ulja, radije birajte maslinovo.

Izvor: Stil.kurir.rs