SAVJETI

ZAČIN KOJI KORISTITE SAMO ZA JELO LEČI DIJAREJU , ZATVOR I REŠAVA DOSADNOG KAŠLJA

Podijelite sa prijateljima

Crni biber obično koristimo kao začin, ali on deluje protiv-upalno, antioksidativno i antikancerogeno, međutim, pomaže i kod mnogih drugih problema koji mogu da zadese čoveka.

Crni biber (Piper nigrum) je biljka koja se uzgaja zbog svojih plodova, koji se obično suše i koriste kao začin. Kada se osuši, plod je poznat kao biber, a kada je svež i potpuno zreo, plod bibera je oko 5 mm u prečniku, tamno crvene boje i sadrži svega jedno seme.

Crni biber je poreklom iz južne Indije i intenzivno se uzgaja tamo i na drugim mestima u tropskim regionima.

Sušeni mleveni biber se koristi od davnina zbog svog specifičnog ukusa i kao prirodni lek u tradicionalnoj medicini. To je jedan od najčešćih začina koji se dodaju jelima širom sveta.

Pikantnost crnog bibera je zbog hemijskog sastojka piperina, koji ne treba mešati sa kapsaicinom, karakterističnim za čili papričicu.

Crni biber je veoma prisutan u svetu kao začin i često se služi u paru sa solju.

Crni i beli biber potiču od jedne iste biljke, pri čemu crni nastaje od obranih zelenih bobica koje tokom sušenja poprime tamno braon nijansu i postanu naborane. Da bi se dobio beli biber, treba ubrati crvene, maltene zrele bobice, koje se potom kvase kako bi im se skinula opna, a zatim se suše.

POPULARNO:  KADA JE SAZNAO DA NJEGOV SIN MALTRETIRA DECU U ŠKOLI - OTAC JE SMISLIO KAZNU: SADA MU SVI APLAUDIRAJU

Zeleni biber je nedozreo plod bibera, i obično se čuva u slanoj vodi ili sirćetu, kako bi zadržao svoju boju.

Crni biber kao lek deluje anti-inflamatorno (protiv-upalno), antioksidativno i antikancerogeno.

Istraživanja su pokazala da se plodovi i semenke bibera uspešno mogu koristiti za lečenje dispepsije (loše probave), dijareje, zatvora, kolere, urinarnih problema, čireva, reumatizma, zubobolje i glavobolje.

Crni biber se koristi i da bi se stabilizovala materica kod žena posle porođaja i kao lek je dijetetski izvor vitamina C, vitamina K i mangana.

Crni biber je sajan lek i za produktivni kašalj.

Sa čajem od meda i crnog bibera, možete da se rešite dosadnog kašlja i konačno prodišite:

-1 kašičica sveže mlevenog bibera

-1 kašika meda

-2 dl vode

Biber i med sipajte u šolju, a zatim prelijte vrućom vodom, dobro promešajte da se med rastopi i ostavite da stoji 10 minuta. Nakon 10 minuta još jednom promešajte i popijte.

Popijte dve šolje ovog čaja dnevno i brzo ćete osetiti olakšanje.

Izvor: Pink.rs