ZANIMLJIVO

BALKAN U STRAHU ZBOG DANAŠNJIH PADAVINA: EVO KAKO JE PRLJAVA KIŠA OPASNA PO ZDRAVLJE LJUDI

Podijelite sa prijateljima

Doktorka savetuje da se u ovakvim situacijama izbegava izlazak napolje i direktan kontakt s prljavim kapljicama

Čitavu Srbiju danas je zapljusnuo talas obojene, tzv. žute kiše, a mnogi građani koji su se u tom trenutku našli na ulici zabrinuli su se zbog žućkastih mrlja koje su zatekli na krovovima, automobilima, garderobi, pa čak i na licu.

Da je žuta kiša opasna po zdravlje, potvrđuje i pulmolog dr Tatjana Radosavljević koja za Objektiv kaže da ova iznenadna elementarna nepogoda može naškoditi hroničnim bolesnicima sa srčanim ili respiratornim tegobama.

– Oni su vrlo osetljivi na te promene, pogotovo ako je uz žutu kišu prisutan i smog. Smog predstavlja mešavinu gasova kao što su sumpor-dioksid i azotni oksid, koji sa kišom, odnosno maglom pravi jake kiseline, a one iritiraju disajne puteve.

POPULARNO:  OTAC JE PRISLUŠKIVAO RAZGOVOR SUPRUGE I SINA, A ONO ŠTO JE ČUO RASPLAKALO GA JE

Zagađen vazduh je opasan za osetljive grupe u trenutku kada se deponuje. Neko ko ima povećane alergije, ako je napolju i udiše ga, može imati neke posledice – kaže naša sagovornica.

Ona savetuje da se u ovakvim situacijama izbegava izlazak napolje i direktan kontakt s prljavim kapljicama.

– Pacijenti koji imaju hronična oboljenja moraju da ostanu kod kuće. Sasvim je logično da će osetiti neku promenu s obzirom na to da je njihov disajni sistem preosetljiv na bilo kakvu vrstu respiratornih iritanata, koji nastaju čak i sa normalnom kišom, a kamoli sa ovom.

Oni nikako ne bi trebalo da izlaze napolje jer mogu da udahnu respiratorni iritant, koji će im pogoršati postojeću srčanu ili respiratornu bolest – objašnjava pulmolog.

Piše: Sanja Radovanović/ objektiv.rs