SAVJETI

DA LI MED ZAISTA NE TREBA JESTI METALNOM KAŠIKOM? EVO ŠTA JE ZAPRAVO ISTINA I KAKO SE PRAVILNO KONZUMIRA

Podijelite sa prijateljima

U nastavku teksta saznajte da li metalni pribor zaista “ubija” lekovita svojstva meda.

Blagotovorna dejstva meda na organizam mnogima su već poznata. Njegova lekovita svojstva su neverovatna, odličan je antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imuni sistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora.

Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?

Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran. 

Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.

Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu sa hranom.

POPULARNO:  ZAŠTO ŽENE U SRBIJI IZGLEDAJU KAO BABE POSLE 50. SVE KOJE SU SE PRETVOTILE U STARICE, NAVODE OVIH 5 RAZLOGA

Ali, ono što je još važnije je sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.

Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu “ubiti” lekovita svojstva.

Izvor: Stvarukusa