SAVJETI

DOKTOR ARSEN RISTIĆ: ONI KOJI SE UGOJE POSLIJE COVID-A 3 KILOGRAMA ZA SEDMICU DANA…

Podijelite sa prijateljima

Načelnik Odjeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS u Beoguradu doktor Arsen Ristić, upozorio je na signale za uzbunu nakon preležanog COVID-a 19.

On je upozorio da postoje podaci koji ukazuju da će 20 od 50 posto pacijenata koji su preležali koronavirus imati upalu srčanog mišića, a simptomi koji su znak za alarm su pojačano zamaranje, gušenje, lošija tolerancija na napor, oticanje nogu ili nemogućnost da se leži na ravnoj površini – a da disanje ne bude kompromitovano.

Komplikacije mogu da se odnose i na kasnije manifestacije i izazovu srčani udar.

“Posebno nas brine u COVID-u i gdje se se posebna pažnja obraća su komplikacije nastale vezane za stvaranje krvnih ugrušaka u plućnoj cirkulaciji, za plućnu emboliju poslije čega može da nastane plućna hipertenzija”, naveo je Ristić.

Težina komplikacije zavisi od soja koji ste imali – omicron daje nešto blaže kardiovaskularne probleme, i nešto rijeđe izaziva upalu pluća.

Ali, vakcinacija je garancija da komplikacija neće biti.

POPULARNO:  LEKARI UPOZORILI RODITELJE: AKO VAM JE DETE PRELEŽALO KORONU, U VELIKOM JE RIZIKU DA OBOLI OD OVE OPASNE BOLESTI

“Kombinacija upale pluća sa upalom srčanog mišića je posebno rizična za bolesnike. Kada ste vakcinisani, rizik da se pojavi upala srčanog mišića u COVID-u je svega 11 na sto hiljada bolesnika, što je nedavno objavljeno na populaciji obolelih u Izraelu”, naveo je Arsić, piše Blic.

Na pitanje koji su simptomi ukazuju na to da se hitno moramo javiti ljekaru, Arsić kaže da pacijenti koji već imaju srčanu slabost treba da se jave kada se smanji tolerancija na napor, jave bolovi u grudima, zamaranje, oticanje nogu, pogotovo ukoliko dobiju više od tri kilograma u težini u roku od nedelju dana.

“Savjetujemo našim pacijentima da se redovno mjere jednom nedjeljno, da svakog drugog ili trećeg dana provjere pritisak i puls.

Svake nagle promjene, pogotovo gubici svijesti su nešto što bi bolesnika trebalo da dovede ranije na kontrolni pregled, nego što bi inače došao ili u hitne službe”, zaključio je doktor.

Izvor: radiosarajevo.ba