SAVJETI

KUPUS DIJETA HIT VEĆ DVE DECENIJE U SRBIJI I ŠIRE: TOPI DO 5 KILOGRAMA ZA NEDELJU DANA

Podijelite sa prijateljima

Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima, ali i šire.

Kupus dijetu karakteriše jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima. U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma.

Ova dijeta nije novijeg doba, već je postala popularna još 50-ih godina prošlog veka. Koristili su je ljudi kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje i kao neku vrstu detoksa organizma.

Takođe neki izvori tvrde da se supa od kupusa, na kojoj se ova dijeta zasniva, koristila i tokom Prvog svetskog rata za podizanje imuniteta.

Kupus dijeta recept

Skuvati supu od sledećeg povrća:

– 5 velikih glavica luka
– 2 zelene paprike
– 1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)
– svežanj celera
– 1 srednja šargarepa
– velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)
– po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Priprema:

Prvo je potrebno propržiti sitno iseckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Pa nakon toga dodati svo ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša. Iseckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ukoliko ste ih dodavali) omekša, jer je njega potrebno najkraće kuvati. Kupus se najkraće kuva kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

Potrudite se da koristite što manje soli tokom kuvanja supe od kupusa, a nemojte ni posle kuvanja dodavati so. Ukoliko želite da pojačate ukus supe možete je začiniti sa nekim drugim interesantnim začinima po ukusu. Takođe, izbegavajte da u supu dodajete povrće koje sadrži skrob, kao što je krompir ili batat, šargarepa je u redu.

Način upotrebe

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima.

Vrlo je bitno pridržavati se i ostatka jelovnika, jer pored supe od kupusa, u njemu se krije ključ uspeha ove dijete. Tokom trajanja dijete nikako ne bi trebalo da jedete slatkiše, grickalice, brzu hranu, odnosno ništa što se ne nalazi u preporučenom jelovniku.

POPULARNO:  VAŽNO: ZA SVE KOJI POLAŽU NJEMAČKI JEZIK ZBOG VIZE U TOJ ZEMLJI STIŽE PROMJENA OD 1. AUGUSTA

Takođe, vrlo je bitno da izbegavate alkoholna pića dok držite ovu dijetu. Kao i da sačekate najmanje 24h pre započinjanja ove dijete, ukoliko ste pre toga pili alkoholna pića. A nakon završetka dijete, sačekajte najmanje 24h pre nego što popijete prvo alkoholno piće. Mada naša preporuka je da i nakon završetka ovog plana ishrane izbegavate konzumaciju alkoholnih pića ili istu svedete na minimum, kako biste održali vašu novu kilažu.

Prvi dan

Svo voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NEMOJTE JESTI PEČENI KROMPIR. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma. SUPA I DALJE OBAVEZNA.

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. OBAVEZNO BAR 1 TANJIR SUPE!

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i SUPU.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno jedite supu.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo ispočetka.

Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Osećaj lakoće i dodatne energije dobar je razlog da se proba sa ovom dijetom. Inače, jako slična dijeta ovoj dijeti je GM dijeta.

Izvor: NajZena