LJEKOVITO BILJE SAVJETI

NEVEROVATNO MOĆNA BILJKA: RAZBIJA KAMEN U BUBREGU, TOPI SALO I MAKSIMALNO JAČA IMUNITET

Podijelite sa prijateljima

Priroda krije najbolje lekove i rešenja za mnoge tegobe

Upravo jedan vrlo moćan lek je i beli slez. Čaj od ove biljke čini čuda za organizam i zato se decenijama koristi u tradicionalnoj medicini.

Beli slez je višegodišnja aromatična biljka koja raste u vlažnim predelima Evrope, Afrike i zapadne Azije.

Čaj od belog sleza sadrži mnogo lekovitih svojstava i može da pomogne u lečenju raznih bolesti. Listovi belog sleza sadrže eterična ulja, tanine, fenole i sluz, dok se u korenu belog sleza nalaze još i kvercetini, avonoidi i šećeri.

Najefikasniji je u lečenju urinarnih infekcija i razbijanju kamena u bubregu. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, čaj od belog sleza je dobar za jačanje imuniteta i za borbu protiv virusa i bakterija.

Takođe, ublažava bol u grlu, iritacije i upalu sluzokože usta i ždrela. S obzirom da sadrži velike količine biljne sluzi, čaj od belog sleza je dobar lek za suvi kašalj i za druge respiratorne probleme. Ima sposobnost da umiruje iritiranu sluznicu i da razgrađuje sekret koji izaziva kašljanje.

Takođe, ovaj čaj je dobar za varenje i za lečenje upala digestivnog trakta. Čaj od belog sleza reguliše probavu i ubrzava metabolizam. Na taj način, pomaže u gubitku kilograma, a istovremeno pruža i osećaj sitosti.

POPULARNO:  DOKAZANO NAJEFIKASNIJE ČIŠĆENJE ORGANIZMA NESTAJU SVI BOLOVI U LEĐIMA, VRATU I ZGLOBOVIMA

Dokazano je da čaj od belog sleza može da leči i upalu sluzokože želuca, naročito u kombinaciji sa kamilicom. Takođe, može da leči upalu debelog creva, dijareju i povraćanje.

Može se koristiti i za spoljašnju upotrebu, u vidu obloga za lećenje čireva na koži, opekotina i iritiranih očiju.

Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Priprema čaja:

Čaj od sleza se priprema i pije drugačije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gube lekovita svojstva.

Ovo je pravilan način pripreme: 2 kašike korena belog sleza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode i ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagreje, doda malo meda i pije tri puta na dan.

Izvor: Stil