Skip to content

POMERANJE SATA NIJE BEZOPASNO I MOŽE DA UGROZI ZDRAVLJE: PRIPREMITE TELO I IZBEGNITE TEŠKE BOLESTI

  Podijelite sa prijateljima

  Kako se prepremiti za pomeranje sata na letnje računjanje vremena – sačuvajte zdravlje i sprečite nesanicu.

  U noći između subote i nedelje, 27. marta, u 2 časa posle ponoći počinje letnje računanje vremena, pomeranjem kazaljki za jedan sat unapred, odnosno sa 02:00 na 03:00. Ovogodišnje zimsko odbrojavanje počinje u noći između subote i nedelje, 30. oktobra u 3 sata ujutru, pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad.

  Iako se kazaljke pomeraju samo za jedan sat, ova nagla promena vremena može izazvati značajne poremećaje sna.

  Prelazak na letnje računanje vremena posebno u martu može dovesti do smanjenja količine i kvaliteta sna.

  Završetak letnjeg računanja vremena u oktobru možda neće toliko poremetiti san, ali neki ljudi pogrešno pretpostavljaju da će dodatni sat sna smanjiti nesanicu jer su zapravo potrebna dugoročna prilagođavanja sna.

  Studije su otkrile povezanost između prelaska na letnje računanje vremena i kratkoročnog rizika od srčanog udara, moždanog udara, saobraćajnih nesreća, poseta hitne pomoći i ozbiljnih poremećaja raspoloženja. Nedostatak sna uzrokovan pomeranjem sata može uticati na razmišljanje, donošenje odluka i produktivnost. Manje negativnih efekata na zdravlje povezano je sa “povratkom” na zimsko računanje vremena.

  Ovi problemi nastaju zato što prelazak na letnje računanje vremena menja vaš uobičajeni obrazac izlaganja dnevnom svetlu.

  Ova promena može poremetiti cirkadijalni ritam vašeg tela, unutrašnji sat koji pomaže u kontroli sna i mnoge druge biološke procese. Ukratko, ne treba olako shvatiti prelazak na letnje računanje vremena.

  Planirajte da se suočite sa pomeranjem sata kako biste smanjili uticaj na vaš san i blagostanje. U nekoliko praktičnih koraka poboljšajte svoj san tokom vikenda kada sat otkucava i poboljšajte svoje navike spavanja na duge staze.

  POPULARNO:  ČAJ OD CIMETA - PRIRODNI LIJEK ZA DIJABETES I VISOKU RAZINU ŠEĆERA U KRVI

  Postepeno menjajte raspored spavanja tokom nedelje pre pomeranja sata. Stručnjaci savetuju da svaki dan pokušavate da odete u krevet 15 do 20 minuta ranije. Takođe postepeno prilagođavajte svoj raspored drugih aktivnosti, kao što su obroci i vežbanje. Na ovaj način počinjete da se prilagođavate letnjem računanju vremena pre nego što ono zaista počne.

  Dobro se naspavajte – Važan korak u pripremi za letnje računanje vremena je kvalitetan san u noćima pre promene vremena. Ako uđete u letnji vikend bez spavanja, verovatno ćete imati značajne štetne efekte kao odgovor na promenu vremena.

  Osim toga, dodatni sati sna unapred mogu vam pomoći da izgradite tzv. “banku snova” da se bolje nosite sa prelaskom na letnje računanje vremena. Studije su pokazale da duže spavanje pre kratkih perioda poremećaja sna može smanjiti kognitivna oštećenja i pomoći u održavanju motoričkih veština. Izgradnja rezerve za spavanje takođe može smanjiti vašu želju za spavanjem, što vam olakšava da ostanete budni tokom dana i izbegavate nenamerno dremanje.

  Iskoristite moć tehnika opuštanja – U bilo koje doba godine, metode opuštanja mogu smiriti vaš um i telo i olakšati vam da zaspite. U nedelji pre prelaska na letnje računanje vremena, možete primeniti ove tehnike dok se postepeno prilagođavate ranijem vremenu za spavanje. Metode opuštanja takođe mogu biti od pomoći ako se probudite usred noći.

  Izvor: NajZena