LJEKOVITO BILJE

EVO KAKO DA NAPRAVITE LEKOVITO ULJE OD JORGOVANA: OTKLANJA BOLOVE U LEĐIMA I KOLENIMA

Podijelite sa prijateljima

Jorgovan je od davnina poznat kao lekovita biljka. Za pravljenje narodnih lekova koristi se cvet, list, kora i seme.

Na primer, listovi pomažu kod groznice, bolesti usne duplje, loše probave, kod problema sa disajnim sistemom, povišene temperature, visokog pritiska, kamena u bubregu…

Cvetovi jorgovana odlični su za lečenje kožnih bolesti i oporavak kože. Na primer, pomažu kod osipa, opekotina, posekotina, akni itd. Takođe, olakšavaju kašalj, bronhitis, nadutost, probleme s očima (kod glaukoma), ublažavaju bolove kod reume…

Kod groznice ili problema s probavom pije se čaj napravljen od suvih cvetova.

Ekstrakt jorgovana upotrebljava se i u kozmetičkoj industriji za negu osetljive kože i otklanjanje crvenila.

Ulje za reumu

Sastojci:

šaka suvih cvetova jorgovana, litar maslinovog ulja

Postupak: Cvetove stavite u veliku teglu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na osunčanom mestu 15 dana. Povremeno promućkajte. Potom procedite i ulijte u tamnu staklenu bocu.

POPULARNO:  DOMAĆI SOK OD CVEKLE: SUPERZDRAV NAPITAK KOJI POPRAVLJA KRVNU SLIKU, A BEZ KUVANJA

Masirajte njime bolna mesta tri puta na dan. Ulje čuvajte na tamnom mestu. Efekat će biti bolji ako uz masažu pijete čaj od đumbira, prenosi portal narodnilijek.com.

Tera zle duhove i simbolizuje ljubav

Od davnih vremena cvetovi jorgovana su se koristili za čišćenje kuće od zlih duhova, zaštitu od uroka, blagoslov, dozivanje pozitivne energije… Jorgovan je simbol radosti i života.

Ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav, a beli – mladalačku nevinost. Prema staroj legendi, ljubičasti jorgovan je postao beo nakon što ga je neko ostavio na grobu mlade devojke koja se ubila zbog ljubavi.

Izvor: Stil