SAVJETI

NEDOSTATAK OVOG MINERALA PRAVI HAOS U ORGANIZMU: NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE, MOŽE DA IZAZOVE RAK DOJKE

Podijelite sa prijateljima

Jedan od esencijalnih minerala za naš organizam je jod…

On utiče na svaki organ u našem telu, a veoma je važan u prevenciji bolesti.

Najopasnija od njih, svakako je rak dojke. Ovo je ujedno i najčešći oblik karcinoma kod žena.

Pored štitaste žlezde, najveća koncentracija joda u našem organizmu, nalazi se u tkivu dojke.

Nedostatak joda može da dovede do fibrocističnih promena na grudima.

Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, žene obolele od raka dojke u većini slučajeva imale su izrazit deficit joda u svom organizmu.

Naime, žene obolele od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Tiroidni hormoni, u sastavu koji se nalazi JOD, kako prirodni tako i sintetički, drže nivo estrogena pod kontrolom. Upravo tako, smanjuju rizik od ovog teškog oboljenja.

POPULARNO:  ODUVEK SMO ZNALI DA SU SOLARIJUMI ŠTETNI, ALI NE OVOLIKO! NAUČNICI POTVRDILI UV LAPME OŠTEĆUJU DNK

Naravno, ne treba zaboraviti da preventivni pregledi imaju veliku ulogu u otkrivanju ove vrste bolesti. Prevencija je najbolji lek.

Ono što je jako važno kod joda jeste da ga telo ne proizvodi pa ga moramo svakodnevno unositi. Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom.

To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju. Kod nas, najbolji izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno – poručuju stručnjaci.

Izvor: Stil