ZANIMLJIVO

NOVI ANTIVIRUSNI LEKOVI DELUJU NA SIMPTOME KOVIDA ZA NEKOLIKO SATI

Podijelite sa prijateljima

U Ujedinjenom Kraljevstvu se oko 30.000 pacijenata obolelih od težeg oblika kovida 19 leči vrlo delotvornim “najsavremenijim” antivirusnim lekovima koji deluju na simptome kovida “u roku od nekoliko sati”, objavila je britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Britanija je u februaru odlučila da proširi pristup Fajzerovom oralnom antivirusnom leku protiv kovida, Pakslovidu, i primeniti ga u lečenju hiljade Britanaca s ugroženim imunim sistemom.

Zdravstvena služba je u utorak objavila da je dosad nabavila gotovo pet miliona doza Pakslovida i ostalih sličnih antivirusnih lekova, poput Molnupiravira.

Pakslovid, lek koji je razvila firna Fajzer, odobren je za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU-u i SAD-u.

Ispitivanja su pokazala da njegova primena smanjuje rizik od smrti ili hospitalizacije za 88 odsto u kliničkim ispitivanjima sprovedenim među visokorizičnim osobama tokom petodnevnog lečenja.

Trenutno se savetuje da se lek uzima u ranim fazama kovida.

NHS je objavio da je Pakslovid dosad primilo više od 5000 pacijenata, od čega samo prošle nedelje njih 1200.

Britanija je dosad prijavila 170.000 smrtnih slučajeva od posledica kovida 19, a premijer Boris Džonson je Pakslovid uvrstio u plan koji će stanovništvu omogućiti kvalitetniji nastavak života s koronavirusom.

POPULARNO:  DA LI MUŠKARAC MOŽE DA PODNESE POROĐAJNI BOL: JEDAN TATA JE PROBAO ZBOG SVOJE TRUDNE ŽENE - VIDEO JE URNEBESAN

Istakao je da je on važan jer može smanjiti smrtnost među onima kod kojih nije uočena veća korist od zaštite vakcinom, poput imunokompromitovanih osoba.

Molnupiravir je na ispitivanju

Uz Pakslovid naučnici ispituju i delovanje Molnupiravira, pilule koju su proizvele firme Merck & Co i Ridgeback Biotherapeutics.

Ovaj lek, koji, kako su pokazala klinička ispitivanja, smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 30 odsto, odobren je u novembru 2021.

Lečenje Pakslovidom i Molnupavirom zaustavlja razmnožavanje virusa u ćelijama, pomažući pritom pacijentima da se lakše bore protiv infekcije i da se brže oporave.

Profesor Stiven Pouvis, lekar i direktor NHS-a kaže kako je “fantastično to da su, otkako je pre nešto više od mesec dana najnoviji antivirusni lek Pakslovid stavljen u upotrebu, hiljade najranjivijih pacijenata uključene u ovaj novi način lečenja koji spašava živote.

Antivirusni lekovi još su jedno oružje u našem arsenalu, a svrha im je smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima s najvećim rizikom od razvoja težih oblika kovida.”

Izvor: b92