TORTE

SVAKI 10 OSOBA PATI OD OVOG OBOLJENJA: OVO SU NAJRANIJI SIMPTOMA PREDIJABETESA! OVO NE SMETE IGNORISATI

Podijelite sa prijateljima

U Srbiji svaka deseta osoba boluje od predijabetesa, a čak 36 odsto srpskog stanovništva ne zna da ga ima

Predijabetes je stanje u kojem je šećer u krvi hronično povišen, ali ne toliko visok da ukazuje na potpuni dijabetes. To znači da kombinacija faktora rizika dovodi do putanje do dijabetesa tipa 2 i svih negativnih zdravstvenih posledica koje se javljaju.

Po nekim procenama, dijabetes tipa 2 može da “skine” 10 godina života. Dobra vest je da je predijabetes reverzibilan. Što pre prepoznate problem, pre ćete se okrenuti nekim od faktora rizika za bolest, kao što su prekomerna težina ili gojaznost, puno vremena u sedećem položaju i konzumiranje previše šećera. Postoji i genetska komponenta koja se ne može promeniti, ali se i dalje možete zaštititi tako što ćete strogo voditi računa o zdravoj ishrani i režimu vežbanja.

Vaš lekar bi već trebalo da testira nivo glukoze u krvi na redovnim kontrolnim pregledima, ali kako možete da znate da li ste predijabetični tokom cele godine? Postoje neki suptilni simptomi koji mogu izazvati nevolje. Čitajte dalje da biste se proaktivno pozabavili rizikom koji predstavlja predijabetes.

1. Povišen krvni pritisak

Osobe sa povišenim krvnim pritiskom su pod povećanim rizikom od predijabetesa jer hipertenzija prisiljava srce da radi napornije da bi slalo krv po telu. Ovo zauzvrat otežava organizmu da eliminiše višak šećera iz krvotoka. Hipertenzija i predijabetes su stanja koja pogoršavaju jedni druge, a istraživanja su pokazala da oba imaju povećan rizik od srčane insuficijencije. Nažalost, i predijabetes i visoki krvni pritisak su u početku u velikoj meri asimptomatski. Ako znate da imate hipertenziju, trebalo bi da se ozbiljno pozabavite prevencijom predijabetesa odmah.

2. Zamagljen vid

I predijabetes i puni dijabetes mogu negativno uticati na vaš vid. Kada nivo šećera u krvi skače od visokog do niskog, može prouzrokovati curenje tečnosti u sočivo vašeg oka.

To se dešava zato što je vaše telo prešlo u užurban rad kako bi izvuklo što više vode iz ćelija kako bi isteralo višak šećera.

Efekat na vaše oči je u tome što one nabubre i menjaju oblik i na kraju ih sprečavaju da se pravilno fokusiraju. Postoji mnogo drugih potencijalnih uzroka mutnog vida, ali ako se možete povezati sa bilo kojim od drugih simptoma na našoj listi, predijabetes može biti krivac!

3. Problemi sa kožom

Ponekad se problemi sa unutrašnje strane naših tela manifestuju spolja. Poznato je da predijabetes izaziva sjajne, ljuskaste zakrpe ili pak tamne, baršunaste mrlje na koži, zbog povećanog nivoa insulina u krvi. Predijabetes takođe ugrožava cirkulaciju krvi, što može izazvati svrab u ekstremitetima, posebno u nogama. Dijabetičari su izloženi riziku od gubitka stopala zbog ozbiljno ugrožene cirkulacije, tako da morate delovati brzo ako sumnjate da su problemi vaše kože povezani sa predijabetesom.

POPULARNO:  TORTA SA PUDINGOM I BANANAMA - TREBA VAM NEKIH 10 MINUTA

4. Giht

Giht je oblik artritisa koji uzrokuje oštre kristale mokraćne kiseline da rastu unutar zajedničkog tkiva. To je neverovatno bolno i može takođe da signalizuje predijabetes. Nekada smatran bolešću kraljeva (Henri VIII je bolovao od gihta), giht se često javlja zbog bogate i preobilne ishrane. Ona ima tendenciju da pogađa ljude koji su češće gojazni, a gojaznost je takođe faktor rizika za predijabetes.

5. Neobjašnjivo pojačan osećaj gladi

Šećer, ili glukoza, je izvor goriva koji nam je potreban za napajanje našeg tela. Ali kada dobijemo previše, insulin koji proizvodi pankreas postaje nesposoban da efikasno procesuira glukozu. To ostavlja mnogo šećera da “lebdi” oko krvi, gde se ne može koristiti za energiju.

Kao rezultat toga, možete se osećati gladni ubrzo posle obroka, jer vaše telo nije dobilo ono što mu je potrebno. Bolje je popiti malo vode kako biste potpomogli ispiranje dodatnog šećera u urinu, i nežno vežbati kako biste poboljšali insulinsku osetljivost vašeg tela.

6. Ekstremni zamor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može dovesti do gladi može doći i do iscrpljenosti. Kada vaše telo ne dobija gorivo koje je potrebno, uprkos tome što jedete dovoljno obroka, sigurno ćete se osećati umorno.

Ovaj simptom može pogoršati i druge faktore rizika za predijabetes, jer naravno kada ste iscrpljeni, osećate potrebu za odmorom. Ali kada je umor hroničan, možete smanjiti fizičku aktivnost neophodnu za održavanje zdrave telesne težine. Takođe je uobičajeno da se oslanjate na masne namirnice kada se osećate suviše umorno da biste kuvali. Sedeći način života i loša ishrana su dva najveća faktora rizika za predijabetes.

7. Pojačana žeđ

Povećana žeđ, naročito nakon obroka, može signalizovati predijabetes. Vaše telo je počelo da radi veoma naporno kako bi eliminisalo višak glukoze iz krvotoka, a jedan od načina da to uradi je razblaživanje krvi i ispiranje neprerađenog šećera putem urina.

Da biste dobili tu vodu, vaše telo će je često povlačiti iz okolnih ćelija, ostavljajući ih dehidrirane i hronično žedne. Kada ste zaključani u ovom začaranom krugu, možete iskusiti dehidrataciju bez obzira koliko vode pijete.

Međutim, postoje neki dokazi da svakodnevno održavanje odgovarajuće hidratacije može pomoći u sprečavanju razvoja predijabetesa i eventualnog dijabetesa tipa 2. Regulacija vode i šećera u krvi idu ruku pod ruku.

Izvor: Stil.kurir.rs