SAVJETI

AKO IMATE PREKO 50, NE STAVLJATE OVE LAKOVE ZA NOKTE: IZAZIVAJU ZASTRAŠUJUĆE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Podijelite sa prijateljima
NE STAVLJATE OVE LAKOVE ZA NOKTE

Lakiranje noktiju jedan je od omiljenih načina da promenimo brzinski nešto u svom izgledu. Bez obzira da li smo ljubitelji jarko crvene ili boje kože, uredni nokti su imperativ svake žene koja vodi računa o svom izgledu.

Iako sve žene vole da imaju uredne nokte, stručnjaci upozoravaju na neke mere predostrožnosti na koje moraju obratiti pažnju žene koje imaju više od 50. godina.

Za razliku od većine kozmetičkih proizvoda, lakovi za nokte obično ne navode svoje sastojke na poleđini bočice. To znači da je na vama da istražite šta je unutra i odlučite da li želite da uključite taj lak u svoju bjuti rutinu.

“Utvrđeno je da mnogi komercijalni brendovi lakova za nokte uključuju jedinjenja koja ometaju endokrini sistem“, kaže američki ginekolog Majkl Grin i ističe da to utiče na horomonsku ravnotežu.

“To znači da utiču na nivoe hormona u našem telu, što može da naruši prirodnu ravnotežu koju naši sistemi teže da postignu”, tvrdi stručnjak.

POPULARNO:  VOJNIČKA DIJETA: JEDITE OVE NAMIRNICE 3 DANA ZA DORUČAK, RUČAK I VEČERU I BIĆETE LAKŠI ZA 5 KILOGRAMA

Jedan takav sastojak je trifenil fosfat (TPHP), aditiv za poliranje koji čini formule fleksibilnijim i izdržljivijim “Istraživanja pokazuju da bi to mogao biti krivac za metabolizam i reproduktivne probleme“, kaže Grin i dodaje “Budući da su ženski hormoni već u disabalnsu tokom određenih perioda, poput menopauze, lako je videti kako bi ubacivanje hormonskih disruptora u mešavinu posle 50. godine moglo biti kontraproduktivno”, tvrdi stručnjak.

Možda mislite da, pošto nanosite lak na nokte, sastojci unutar laka neće proći u vaše telo. Nažalost, studije su pokazale da to nije slučaj.

Jedna studija iz 2016. objavljena u časopisu “Environment International” otkrila je da lakiranje noktiju lakom koji sadrži TPHP može značajno povećati nivoe endokrinog disruptora u telu.

U studiji, svaki od 26 učesnika koji su koristili lakove sa TPHP imao je povišen nivo difenil fosfata, ili DPHP, hemikalije koja ukazuje da je TPHP obrađen u telu. 

Izvor: Lepa&Srećna