SAVJETI

CVETAĆE OD RANOG PROLEĆA DO KASNE JESENI: AKO OVAKO GAJITE PETUNIJE IMAĆE CVET NA CVETU

Podijelite sa prijateljima
AKO OVAKO GAJITE PETUNIJE IMAĆE CVET NA CVETU
AKO OVAKO GAJITE PETUNIJE IMAĆE CVET NA CVETU

Njeno pravo ime je surfinija, ali je se u narodu odomaćio naziv Petunija, pa je svi češće poznajemo po tom nazivu.

Cvetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta.

Ova biljka brzo raste, a njen cvet je toliko lep da ga možemo videti na gotovo svakoj terasi. Petonije cvetaju od proleća do kasne jeseni, a da bi i tokom visokih letnjih temperatura bila lepa i raskošna potrebna joj je posebna nega.

Ukoliko želite da i vaše petunije budu poput onih u velikim rasadnicima potrebno je da joj obezbedite nekoliko važnih stvari.

Šta vole petonije – sunce ili hladovinu?

Petonije vole sunce. Njima ne smetaju visoke temprature ali je važno da biljka uvek ima dovoljno vode. Osim toga, potrebna joj je i velika posuda za gajenje kao i zemlja koja je obogaćena hranljivim materijama.

Da bi imala mnogo cveta neophodno je da je bar jednom nedeljno prihranjujete nekom od prihrana koje su namenjene za cvetanje, a neće škoditi i da povremeno u vodu dodate neku kap prihrane za rast.

Za zdrav rast i razvoj petunija je najvažnije pravilno zalivanje. Njima je potrebno zalivanje svakog dana, ali ne sa prevelikom količinom vode.

Ovo je naročito važno za one petunije koje su posađenje u sakriju, a to su viseće i loptaste vrste.

POPULARNO:  "VOJNA" DIJETA: JELOVNIK UZ KOJI SE GUBI DO ČETIRI KILOGRAMA U TRI DANA

One koje su u zemlji možete zalivati i ujutru i uveče, u zavisnosti od propusnosti zemljišta.

Dobro pravilo je da se dozvoli da se osuši barem jedan pedalj zemlje na vrhu pre nego što ih ponovo zalijete.

Održavanje petunija zimi

Samo starinske vrste petunija mogu da prežive zimu, a hibridne vrste se u najvećem broju slučajeva osuše. Ukoliko želite da pokušate da ih sačuvate evo šta treba da radite.

Kao što smo već naglasili, petunije baš i ne vole niske temperature, stoga su zimi veoma osetljive, naročito kad je mraz. Iz tog razloga je neophodno posebno održavanje petunija zimi.

Poželjno je da petunije prezimljuju u toplom, svetlom i često provetravanom prostoru. Preko zime petunije treba zalivati umereno.

Nakon prvih prolećnih mrazeva, u aprilu, cveće petunija se iznosi napolje i presađuje se u nešto veće saksije.

Izvor: Glossy