ZANIMLJIVO

“KUPIO SAM DETE ZA 30.000 MARAKA”: ŠOKANTNA ISPOVEST OCA IZ ALEKSINCA ISPLIVALA POSLE 40 GODINA

Podijelite sa prijateljima
KUPIO SAM DETE ZA 30.000 MARAKA
KUPIO SAM DETE ZA 30.000 MARAKA

„Ćero, uskoro ću umreti i vreme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru bliznakinju.“
Isplivali su detalji šokantne priče iz Niša i Aleksinca, a reč je o razdvojenim bliznakinajma i njihovom kasnijem susretu. Prijatelj porodice ispričao je šta sve događalo u protekle skoro pune četiri decenije.

– Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me je pogodila priča nestalim dosijeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Rešio sam da vam ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale – priča sagovornik za Kurir.

– Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. i dobila je bliznakinje. Međutim, posle porođaja saopšteno joj je da jedna beba nije preživela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: „Imate drugo dete, budite srećni što je ono preživelo.“

Godine su prolazile, ali majka kao da je predosećala da joj je druga ćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obe ćerke, kao i pozivi za školu. Sve vreme je objašnjavala da joj je drugo dete mrtvo – dodaje.

Kada je zatražila umrlicu, prema rečima našeg sagovornika, usledio šok.

– Umrlicu nisu mogli da pronađu, nije bilo dokaza da je druga ćerka umrla. Onda je ova porodica počela bitku za istinu – kaže izvor.

Častio pečenjem i rakijom

Sudbina je umešala prste i u Nišu, kada je skoro u isto vreme i druga sestra bliznakinja saznala istinu.

– Par iz Niša koji nije mogao da ima decu rekao je devojčici da je usvojena, ali nije znala da je ukradena. Osamdesetih godina prošlog veka bio je komplikovan proces usvajanja dece, a očigledno je da je postojao razrađen sistem krađe beba.

POPULARNO:  BRISEL ODLUČIO UVODE SE KOVID PASOŠI OD 1. JUNA, EVO ŠTA TO ZNAČI ZA PUTNIKE I ONE KOJI IH NEMAJU

Tako je i ovaj čovek, koji je inače iz ugledne porodice, rešio da kupi dete. Kako je kasnije priznao, pored 30.000 maraka, dao je i pečeno prase i litar rakije za čast – priča izvor.

Ukradena devojčica je danas uspešna poslovna žena i živi u inostranstvu i u Nišu. Posle gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su na okupu.

– Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena ćerka smogla je snage da joj kaže: „Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona je me odgajala.“

– Ipak su ostale u kontaktu. Druga ćerka ima dvoje dece, pa im tetka dolazi na rođendane – priča naš sagovornik.

Objašnjava da ova porodica slučaj nije prijavljivala Komisiji za nestale bebe, niti su hteli da je iznose u medije, ali da je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su lekar koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena, preminuli u međuvremenu.

Potvrda o otmicama

Radiša Pavlović, predsednik Vladine komisije za nestale bebe, kaže za Kurir da je ovaj slučaj samo potvrda da su u Srbiji otimane bebe.

– Došli smo ovih dana do saznanja da je baš u Aleksincu nestalo 29 dosijea o usvajanju beba u periodu od 1976. do 1985. godine.

Šokantna su otkrića o falsifikatima o krađama beba i učestvovanju lokalnih moćnika u ovim otmicama. Jedno od otkrića je da i čovek (38) iz jednog sela kod Aleksinca ima čvrste dokaze da je jedna od otetih beba i da je prodat jednoj porodici iz okoline Aleksinca.

Zato me i ne čudi još jedan slučaj iz ovog grada – priča Pavlović, koji je zbog pretnji praćen policijskim obezbeđenjem.

Izvor: NajZEna