SAVJETI

“NIKO SE NE STIDI DA HRANI DETE UZ MOBILNI, POSTALO JE NORMALNO”: DOKTOR RAJOVIĆ OTKRIO LOŠE POSLEDICE OVAKVOG PONAŠANJA

Podijelite sa prijateljima
NIKO SE NE STIDI DA HRANI DETE UZ MOBILNI
NIKO SE NE STIDI DA HRANI DETE UZ MOBILNI

Hranjenje deteta uz mobilni telefon ima posledice, a doktor Rajović je sve detaljno objasnio.

Doktor Ranko Rajović, stručnjak za dečiji razvoj pokrenuo je svoju emisiju pod nazivom “Vijugavim drumom sa Rankom Rajovićem”, gde daje važne savete roditeljima. U jednoj od prvih epizoda govorio je o opasnostima i posledicama “modernog” načina hranjenja dece pred ekranom.

On kaže da je danas to postalo normala, i da se roditelji ne stide toga, ali objasnio je i zašto to nije dobro raditi.

Roditelji čak i u kafićima sede, drže kolač i hrane dete koje je u kolicima, dok ono gleda u telefon. Toga se više niko i ne stidi, ne ustručavaju se, postalo je praktično normalno“, započeo je svoju priču doktor Rajović, i dodao:

Zašto je hranjenje deteta uz ekran problem?

Roditelji koji ovo upražnjavaju znaju da ako sklone telefon, dete neće da jede. I tu popuste jer im je važnije da im je dete sito, i ne vide preveliki problem u tome što dete hranjenje veže za mobilni telefon, na neki način već tako malo uslovljava roditelje. Ali nije problem samo u tome.

“Zovu me roditelji i kažu: ‘Mi smo hteli da ukinemo ekran, ali ne može.’ Pitam ih: ‘Kako ne može?’ Kažu, neće dete da jede. Znači dete je već prevareno, mozak ga je prevario i ono traži mentalnu stimulaciju dok jede”, govori doktor.

Dete jede uz mobilni IZVOR: SHUTTERSTOCK

Problem nije samo u odbijanju hrane, evo šta još povlači

“Kada dete neće da jede onda počne da izvoljeva. Neće ponuđenu hranu, a onda mu se hrana pasira. Dolazimo do toga da sve više dece neće da jede komade hrane, i tu nastaje problem”, kaže doktor, i objašnjava dalje:

POPULARNO:  SAMO DVA PRSTOHVATA OVOG ZAČINA JAČAJU IMUNITET, USPORAVAJU ZGRUŠAVANJE KRVI, PREKIDAJU GLAVOBOLJU

“Ako konzumira samo mekanu hranu, dete neće razviti vilicu. Šta je posledica? Imamo sve više mladih ljudi da vade po četiri zuba. Ne mogu zubi da stanu u usta. Nama su se usta smanjila za 30 godina. Toga ranije nije bilo. Neko kaže – pa šta ima veze.

Pa vadimo četiri zuba, ako je smanjena donja vilica, smanjeno je i ležište za jezik. Nije jezik samo taj organ koji vidimo, to je mnogo veći organ. Ako jezik nema ležište, on se malo istiskuje, po milimetar ili dva, a kompletna cirkulacija u ustima se menja.

Već se otvaraju vrata nekim problemima sa disanjem. Uz sve to, stomatolozi kažu da ako dajemo mekanu hranu, biće i više karijesa.”

Iako mnogi mlečne zube ne gledaju kao previše važne, svesni toga da će se zameniti stalnim zubima, ali doktor tvrdi da je to još jedna zabluda.

“Ako mlečni zub zbog karijesa izvadimo, hrana ide isključivo na drugu stranu usta i ti mišići jačaju, javlja se hipertrofija i ti jaki mišići prave asimetriju lica, povuku vratni mišić, pa se menja cela osovina glava – peta, poremeti se držanje tela, kičma se spiralno uvija, i eto skolioze. 

Još ako dete ima ravne tabane, gotovo sigurno će doći do poremećaja držanja tela. Znači higijena zuba i čvrsta hrana su jako važni. Dete treba da uzima tu hranu u ruke, a ne da ga hranimo”, zaključuje doktor Rajović.

Izvor: Yumama