LJEKOVITO BILJE

OBAVEZNA U SVAKOJ SALATI, POTOČARKA: ČISTI PUŠAČKA PLUĆA, PUNA JE VITAMINA C I SADRŽI VIŠE GVOŽĐA OD SPANAĆA

Podijelite sa prijateljima
POTOČARKA

Zovu je vodena kraljica, smatra se riznicom zdravlja, a njena istorija kaže da su je koristili još Hipokrat, stari Rimljani, Egipćani i Persijanci. Koliko je zapravo zdrava potočarka i kako je najbolje koristiti jednu od najstarijih biljaka, proverili smo sa našim stručnjacima

Nadimak vodena kraljica dodelili su joj stari narodi, našla je široku primenu u narodnoj medicini, ali i pored njene lekovitosti, prati je epitet pomalo zaboravljene biljke. Međutim, upravo njena lekovita dejstva razlog su da se potočarka, tačnije njeni listovi nađu na vašem tanjiru.

– Potočarka je poznata po brojnim lekovitim svojstvima među kojima se izdvaja lečenje promuklosti, gušavosti, zubobolje, kao i malaksalosti.

Poznata je i po detoksikacijskom učinku na jetru i generalno na ceo sistem organa za varenje. Osim toga, odlična je za čišćenje krvnih sudova i jačanje imunog sistema – kaže dipl. inž. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javnog zdravlja.

Najzdravije povrće na planeti

Da je potočarka efikasna u lečenju zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti, znao je i antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat, a Ana Todorović dodaje da su brojna istraživanja potvrdila da ova biljka sadrži značajno veću količinu gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i pomorandže.

– Potočarka se svrstava u red najzdravijeg povrća na planeti, njeni listovi sadrže i značajne količine vitamina E, koji je jedan od najjačih antioksidanasa, poznat i kao vitamin mladosti.

Ova biljka je bogata i vitaminom A, odnosno retinolom, kalcijumom, a sadrži i veliku koncentraciju kalijuma, pa kao snažan diuretik pomaže mršavljenju.

U njoj ima i sumpora, kao i pregršt drugih minerala i vitamina. Poželjno je što više je uvrstiti u svakodnevnu ishranu u preventivne, a po potrebi i u terapeutske svrhe, samo treba naći omiljeni način njene upotrebe – napominje nutricionista.

Čisti pluća pušača

Blagotvorna dejstva biljke Nasturtium officinale, kako glasi latinski naziv potočarke, potvrđuje i novinar i narodni travar Momčilo Antonijević, autor sajta „Snaga bilja“ i istoimenog Jutjub kanala.

– Potočarka ili ugas sprečava rast i razmnožavanje bakterija i uništava ih. Posebno se preporučuje pušačima, koji bi makar jednom godišnje trebalo da primene dvonedeljnu biljnu terapiju čišćenja pluća, tokom koje se svakodnevno jede sveža potočarka. Preporuka je da je koriste i dijabetičari, kao i osobe koje pate od plućnih bolesti, jer je potočarka odličan biljni lek za infekcije respiratornih organa. Pored toga, deluje blagotvorno na žuč i bešiku i odlična je prevencija protiv raka prostate, limfnih čvorova, želuca i debelog creva i to zahvaljujući jedinjenju feniletil-izotiocijanat – ističe Antonijević.

POPULARNO:  3 ZDRAVA NAČINA DA SMRŠATE DO LETA: SAMO U ISHRANU UBACITE OVO

Kako se koristi

Ova zeljasta višegodišnja biljka sa lekovitim listovima, mesnatim stablom i belim cvetovima raste u vodi i pored vode, a može da se gaji i u zatvorenom prostoru, pogotovo što njen rasad odnedavno može da se nabavi i u domaćim rasadnicima. Njene listove treba da berete pre cvetanja, tad su manje gorki.

– Ako vam je ukus potočarke ipak prejak, pomešajte je sa istom količinom zelene salate – preporučuje Antonijević.

Lekovitu staru biljku svakako treba da konzumirate svežu.

– Jedite je kao salatu sa dodatkom belog i crnog luka, maslinovog ulja, morske soli, bibera. Preporuka je da ovako pripremljen obrok odstoji dva-tri sata pre nego što se konzumira kako bi se otpustili svi dragoceni lekoviti sastojci.

Može se koristiti i u obliku svežeg soka, pomešana s vodom, u odnosu 1:5, kao biljni lek protiv upale želuca i grla. Važno je samo da se ne pretera u količini i da se prave pauze.

Na primer, konzumirajte sok tri dana, pa dva dana pravite pauzu – savetuje nutricionista i dodaje da se ovim napitkom mogu tretirati kožna oboljenja i nečistoće na koži, ali i smanjiti opadanje kose utrljavanjem na glavu.

100 g svežeg lista potočarke ima 19 kCal i 93,3% vode

Salata s potočarkom

Punu šaku potočarke pomešajte sa šakom seckanog sremuša i šakom zelene salate. Sve dobro izmešajte i prelijte kašikom maslinovog ulja i kašikom limunovog soka, uz malo soli i vrlo malo senfa.

Izvor: Stil