SAVJETI

10 NEVEROVATNIH UPOTREBA BELOG SIRĆETA U BAŠTI: ZDRAVO I BUJNO CVEĆE ZA TREN OKA

Podijelite sa prijateljima
UPOTREBA BELOG SIRĆETA U BAŠTI
UPOTREBA BELOG SIRĆETA U BAŠTI

Sirće krije mnoge koristi, pogotovo kada su biljke u pitanju

Svi znamo koliko je sirće dragoceno u domu, bilo da je reč o kuhinji ili trikovima vezanim za čišćenje, ali koliko vam mogu pomoći kada su u pitanju biljke, saznajte u nastavku teksta.

1. Koristite sirće kako biste sprečili da voćne muve napadnu vaš voćnjak

Sirće pomaže u odbrani od insekata koji napadaju biljke, kao što je voćna mušica. Mora da se pitate kako možete koristiti sirće da odbijete ovu štetočinu. Savetujem vam da to uradite na sledeći način: pomešajte u flaši ili konzervi šolju vode, pola jabukovog sirćeta i pola šolje šećera. Kako je ova mešavina slatka, muve će se zabaviti ovom mešavinom i udaljiće se od vaših voćaka.

2.  Koristite sirće da životinje ne uđu u vašu baštu

Mačke, na primer, ne podnose miris belog vinskog sirćeta, pa ga možete koristiti da zaštitite svoje biljke. Da biste to uradili, umočite krpe stare tkanine u belo sirće i napravite neku vrstu „ograde“ oko svoje bašte sa njima. Videćete da drži podalje najupornije uljeze.

3. Za zalivanje biljaka kojima je potrebna veća kiselost koristite sirće

Kao što možda već znate, nemaju sve biljke iste hemijske i biološke potrebe za rast i razvoj. Nekim biljkama je potrebno kiselije zemljište, pa stoga možete koristiti sirće da zakiseli zemlju. Da li ste pokušali da zalivate svoje biljke kojima je potrebna veća kiselost jabukovim sirćetom?

U tu svrhu savetujem vam da koristite sledeći recept: šolja jabukovog sirćeta na proporciju od tri litra vode. Ali PUNO PAŽNJE! Nemojte zloupotrebljavati ovaj vodeni rastvor jer ne mogu sve biljke da izdrže naglo povećanje kiselosti u zemljištu (zato, dobro izaberite biljke na kojima ćete primeniti ovaj domaći recept). Takođe, izbegavajte prskanje biljaka jer to može ubiti mnoge od njih.

4. Uklonite korov u svojoj bašti sirćetom

Sirće se može smatrati herbicidom. To znači da ako stavite prethodno pripremljen rastvor vode i sirćeta na biljke koje se nalaze na zidovima ili pored puta, one će na kraju uginuti.

POPULARNO:  GORE JE ČAK I OD CIGARETA: GLAVNI RAZLOG RANE SMRTI KOD MNOGIH LJUDI

5. Koristite sirće za dezinfekciju saksija

Da li trebate da očistite uređaje koje koristite u svojoj bašti i potreban vam je brz i efikasan recept? U tu svrhu koristite vodu sa sirćetom. Ovaj vodeni rastvor možete koristiti i za dezinfekciju alata, saksija i posuda za klijanje, čime se sprečava prenošenje gljivica i bolesti koje mogu uticati na rast i razvoj biljaka.

6. Uklonite puževe iz svoje bašte

Belo vinsko sirće uništava puževe. Šta kažete na postavljanje zamki za sirće po celom dvorištu? Takođe možete poprskati ovim rastvorom ove neprijatelje u bašti. Ne zaboravite da ovaj tretman treba ponoviti kad god je to opravdano, kao i nakon kišnih dana. Takođe, proverite da ovo ponašanje ne utiče na biljke u blizini (proverite da li su okolne biljke otporne na belo sirće). 

7. Koristite sirće za lečenje gljivica ili lisnih uši na biljkama

Pokušajte da koristite mešavinu sirćeta sa vodom (kroz bocu sa raspršivačem) da biste uklonili lisne uši i druge insekte koji se manifestuju kao stvarni štetočini na listovima biljaka. Ovo rešenje možete koristiti i za suzbijanje napada gljivica na drveću (naravno, samo ako nije osetljivo na sirće).

8. Čišćenje alata

Svako ko koristi alate za implantaciju ili za održavanje bašte ili povrtnjaka zna da su oni izuzetno važni. Problem je što mnogo puta, tokom vremena, ovaj pribor zarđa, ali sirće vam može pomoći i u ovoj situaciji.

9. Povećanje trajnosti rezanog cveća

Okruženje je uvek šarmantnije kada je ukrašeno rezanim cvećem. Problem je u tome što ovo cveće, nakon što je isečeno, ima malu trajnost. Ali da li bi bilo moguće dodati rešenje koje bi pojačalo snagu ovih aranžmana? Da, postoji, a za to će vam trebati belo sirće.

10. Čišćenje keramičkih vaza

Keramičke saksije su odlične kako za ukrase, tako i za dobrobit biljaka. Veoma dobro funkcioniše kada je u pitanju drenaža, jer održava korenje biljke vlažnim, ne dozvoljavajući im da se namoče.

Izvor: NajZena