Skip to content

5 ZNAKOVA DA TIJELU ODGOVARA TEŽINA KOJU IMA I DA DIJETA NIJE POTREBNA

  Podijelite sa prijateljima
  5 ZNAKOVA DA TIJELU ODGOVARA TEŽINA
  5 ZNAKOVA DA TIJELU ODGOVARA TEŽINA

  Ponekad “zastoj” u gubljenju kilograma može biti znak da trebate uložiti više napora, a ponekad nam tijelo šalje signale da je sretno i da se dobro osjeća zbog trenutnog stanja.

  Pet je stvari koje trebate uzeti u obzir kako bi znali jeste li postigli idealnu težinu:

  Negativna strana

  “Kada drastično smanjimo kalorije ili pretjerano vježbamo, hormoni se ‘premještaju’ kako bi lakše održavali tijelo”, objasnila je dijetetičarka Jennifer McDaniel.

  “Tijelo povećava proizvodnju hormona gladi poput grelina, koji povećava želju za jelom. Stresni hormoni poput kortizola također će se povećati. Vjerojatno ćete se osjećati slabo i umorno.

  Osim toga, vaši dodatni napori možda neće biti vrijedni odricanja – dva sata vježbanja dnevno možda će oduzeti vrijeme za obitelj ili skratiti san. Osjećaj gladi može prouzrokovati i mrzovoljno raspoloženje.

  Ako ste loše volje ili imate osjećaj kao da propuštaš životne užitke, vaš plan mršavljenja vjerojatno nije dobar”, kaže McDaniel.

  Nemate zdravstvenih tegoba povezanih s težinom

  Kirurginja Caroline Cederquest savjetuje da radije pogledate svoju cjelokupnu sliku sebe prije nego si postavite cilj.

  Važno je u obzir uzeti i druge faktor povezane s zdravljem osim opsega struka.

  Obratite pažnju na razinu kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi. Ako ti liječnik kaže da je sve od navedenog u redu i pod kontrolom, onda imate ‘zdravu težinu’ bez obzira ako to nije vaša željena težina.

  Dobro se fizički osjećate

  Kada znate da zadovoljavaš važne zdravstvene parametre koji su povezani s odgovarajućom težinom, razmislite o tome kako se osjećate. Bez obzira što možda ne prestajete sanjariti o idealnoj težini i raditi na njoj, zapitajte se imate li dovoljno energije za aktivnosti ili treninge koji bi vas inače iscrpili. To su puno važniji parametri za cjelokupno zdravlje od ravnog trbuha.

  POPULARNO:  KOŽA ĆE VAM BITI NEŽNA POPUT SVILE: OVAJ DOMAĆI MELEM ZA ISPUCALE PETE MORATE DA ISPROBATE

  Blizu ste idealne težine

  Ako su vježbe snage dio rutine vašeg mršavljenja, vjerojatno ste dobili malo mišićne mase – i to je dobra stvar! Ali budući da je mišić teži od od masti, ljestvicu za težinu treba postaviti na viši nivo. McDaniel smatra: “Cjelokupni cilj u gubitku težine je spriječiti gubitak mišića“. Mišićna masa pomaže, osim u sagorijevanju kalorija, također i u održavanju dovoljno snage za svakodnevne aktivnosti.

  Osim toga, ako smanjite unos kalorija u nastojanju da izgubiš težinu, možda nećete dobiti dovoljno proteina da bi održala mišićnu masu.

  Trebate tim stručnjaka kako bi dostigli željenu težinu

  Nije tajna da se metabolizam usporava kada starimo, a to otežava i gubitak kilograma.

  “Mnogo puta kada sam pitala svoje klijente kad su posljednji put postigli ‘ciljanu kilažu’ rekli su da je to bilo u srednjoj školi ili na dan vjenčanja”, kaže dijetetičarka Jennifer McDaniel.

  “Postizanje te kilaže još uvijek je moguće. Ali, količina napora i energije da bi se postigla i zadržala možda neće biti održiva”.

  Ako vam se čini da trebate osobnog nutricionista, osobnog trenera i sate intenzivne dnevne vježbe kako bi ponovno mogli obući omiljene traperice koje si nosila na faksu, možda je vrijeme da svoja očekivanja svedeš na razumnu mjeru.

  Izvor: radiosarajevo