SAVJETI

HLADITE SE JEFTINIJE / TRIK S KLIMOM KOJI ŠTEDI GORIVO: MNOGI GA IGNORIRAJU, A MOŽE DOSTA SMANJITI POTROŠNJU

Podijelite sa prijateljima
HLADITE SE JEFTINIJE
HLADITE SE JEFTINIJE

Cijene benzina i dizela otišle su u nebo i svaka sitnica koja može iole pomoći da spremnik potraje dulje, trenutno je spasonosna. Pa, čini se da postoji trik s klimom koji će vam koliko-toliko smanjiti potrošnju goriva

Budući da će većina pokušati uštedjeti novac sljedeći put kada budu na benzinskoj stanici, donosimo jedan zgodan trik.

Vozačima je rečeno o tajnom gumbu za klimatizacijski uređaj koji bi mogao smanjiti potrošnju goriva, posebno na kratkim putovanjima jer cijena benzina i dizela dostiže nove maksimume.

Gumb ne samo da će uštedjeti na gorivu, već će vozačima i putnicima biti udobnije tijekom putovanja.

Vozačima je rečeno da ovo troši više goriva u usporedbi s opcijom koja omogućuje AC sustavu automobila dakoristi zrak u automobilu. Za motore s unutarnjim izgaranjem to može dovesti do puno veće potrošnje goriva.

Postoji gumb posebno dizajniran kako bi vozači mogli odabrati koju opciju žele. Ako je aktiviran, gumb za
recirkulaciju zraka omogućuje klima-uređaju da koristi zrak iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz
ventilacijske otvore i u isto vrijeme sprječava ulazak vanjskog zraka u automobil.

POPULARNO:  DOMAĆI NAPITAK ZA BOLJE VARENJE

Gumb se obično nalazi oko kotačića klima uređaja koji vozaču omogućuje podešavanje unutarnje temperature. Ima sliku automobila sa strelicom u sebi, a korištenje gumba moglo bi pomoći u potrošnji goriva jer manje opterećuje motor automobila.

Bradley Jando, iz Kwik Fita, rekao je: “Kompresoru je potrebna energija za pokretanje klimatizacijskog sustava vašeg vozila i stoga će trošiti malu količinu goriva kad god sustav radi.

To bi moglo povećati vašu potrošnju goriva za čak 10%, a učinci su posebno vidljivi na kratkim putovanjima. Kada u početku krenete, klima-uređaj mora naporno raditi kako bi snizio unutarnju temperaturu na ugodnu razinu.”

Unatoč smanjenju potrošnje goriva, RAC je dodao: “Nemojte koristiti svoj klima-uređaj osim ako to stvarno ne morate jer on koristi snagu motora i stoga povećava potrošnju goriva.

Ovo vrijedi i za grijanje, kao i za hlađenje, stoga se pokušajte odjenuti sukladno vremenu, čak i u automobilu, ako je učinkovitost goriva velika briga.”

Izvor: Net.hr