ZANIMLJIVO

ISPOVEST SRPKINJE O ŽIVOTU U ŠVEDSKOJ: MESEC DANA PROVELA TAMO, PA BRZE BOLJE POBEGLA! OVO JE NAJVIŠE ŠOKIRALO

Podijelite sa prijateljima
ISPOVEST SRPKINJE O ŽIVOTU U ŠVEDSKOJ
ISPOVEST SRPKINJE O ŽIVOTU U ŠVEDSKOJ

Ovako, zapravo, izgleda život u obećanoj zemlji

Švedska je oduvek važila za raj i jednu od destinacija u koju Srbi ali i ostali iz bivše SFRJ rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uslovima.

Ipak, svedočenje jedne srpkinje koja je tamo provela mesec dana govore drugačije. Prema njenim rečima, ljudi sa ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo važe. “Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo”, rekla je ona.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom obezbediti stabilna novčana primanja i siguran život. Međutim nije joj trebalo dugo da se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši preko noći.

Naime, ona kaže da morate da radite dva posla kako bi obezbedili pristojan život. Što se tiče minimalne cene rada, kaže da je individualno, i da su Šveđani povlašćeni u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili sprečenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju da vas “zakinu“.

Ono što je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Redit.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ukoliko se nađete u njuhovoj kući u vreme ručka, oni vam neće ponuditi da sednete sa njima za sto. Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vreme vama. Takođe, kućne posete su veoma retke, a ukoliko se i dese, ne očekujte da će vas dočekati pun sto hrane.

POPULARNO:  IMAM 47 GODINA, NISAM LEPA, NEMAM MUŽA NI DECU, NIKAD IH NISAM NI HTELA: PRIČU OVE ŽENE MORATE DA PROČITATE

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi da pojede i popije. I tako je u većini porodica.

Iako je u Srbiji normalno da kada drugari vaše dece dođu u posetu, vi iznesete i hranu, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito poreklom sa ovim prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji decenijama žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

Šveđani navode da porodice u Švedskoj jedu zajedno, te da se deca koja dolaze u posete ne hrane iz poštovanja prema rutini večere u sopstvenoj porodici. Neki korisnici ove društvene mreže navode je da to nikome ne treba da smeta jer je to deo njihove kulture.

Ipak, više je onih koji kritikuju ovakvo ponašanje, pa mnogi nisu birali reči o opisivanju ove zemlje. „Više od 100 godina na Švedsku se gledalo kao na dobro mesto za život, a jedan skrinšot ih je uništio“, navodi se u jednom tvitu.

Izvor: Stil.kurir.rs