LJEKOVITO BILJE

KANTARION: KAŽU DA JE OVO NAJMOĆNIJA BILJKA NA NAŠIM PROSTORIMA JER MOŽE DA LEČI RAZNE BOLESTI A NE KOŠTA NIŠTA

Podijelite sa prijateljima
KANTARION
KANTARION

Svi su čuli koliko je ovo ulje korisno dobro po naše zdravlje

Kantarion ili gospina trava, odavno je poznata i cenjena lekovita biljka.  Leči sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja.

U narodu se upotrebljava protiv posekotina, opekotina, hemoroida, pomaže i kod zarastanje rana kao i antiseptik, a  iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva.

Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko. Njime se mažu rane, posekotine, opekotine i druge povrede ili se natopi gaza, pa se mesto obloži.

Pomaže kod raznih tegoba, od retke stolice do bolova u želucu, posekotina i problema s jetrom

Etarsko ulje od kantariona se i pije, razblaženo, a deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za lečenje umerene i blage depresije, navode nemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis „British Medical Journal“.

POPULARNO:  SOK OD CVEKLE, ŠARGAREPE I JABUKE SE SMATRA NAJZDRAVIJIM NA SVETU: EVO KAKO TREBA DA SE PIJE

Najčešće se koristi kao čaj, pije se više puta na dan, jer prija svakome. Umanjuje bolna i upalna stanja unutrašnjih organa. 

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve lekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.

PRIPREMA ULJA:

Prema receptu koji se prenosi s koljena na koljeno u našoj obitelji, domaće kantarionovo ulje, pravi se vrlo jednostavno.

Uberu se žuti cvjetovi, karakterističnog mirisa i njima se napune tri četvrtine tegle, a zatim preko toga prelije, po mogućnosti, domaće maslinovo ulje, a može i neko drugo.

Nakon toga, tegla se zatvori poklopcem i ostavi na suncu 45 dana.

Kada ulje dobije specifičnu, crvenkastu boju, procijedi se kroz gazu, sipa u boce i čuva na mračnom mjestu.

Izvor: NajZena/Agroklub