MOMČILO ANTONIJEVIĆ, NARODNI TRAVAR OTKRIVA OVO SU NAJMOĆNIJI SASTOJCI KOJI OTKLANJAJU BOL I ZAUSTAVLJAJU REUMU

MOMČILO ANTONIJEVIĆ
MOMČILO ANTONIJEVIĆ

Ove bolesti traje dugo jer je medicina u stanju da samo ublaži simptome, ali ne i da izleči tegobe

Od nekog oblika reumatizma u Srbiji boluje više od tri četvrtine odraslih. Ove bolesti traje dugo jer je medicina u stanju da samo ublaži simptome, ali ne i da izleči tegobe. 

U borbi protiv tih stanja, važni saborac su nam biljke među kojima se ističu kopriva, noćurak, vranilova trava, đumbir… O najkorisnijim “lekovima” protiv ove boljke, govorio je poznati travar Momčilo Antonijević.

Kako spremiti melem protiv reumatizma i artritisa?

Potrebno je blago zagrejati 100 mililitara maslinovog ulja, i u njega dodati komad od pet grama pčelinjeg voska. Kada se vosak optopi, dodaje se po deset kapi etarskog ulja eukaliptusa, bora, ruzmarina i nane. Nije obavezno koristiti četiri ulja, dovoljna su i dva.

Tečnu mešavinu uliti u čistu posudu i ostaviti da se stegne. Dobijeni melem koristi se u tankom sloju za blago masiranje bolnih zglobova i mišića. Masiranje je najbolje raditi uveče.

I đumbir je odličan prirodni lek protiv bolova koje izaziva reuma.

Đumbir je zaista jedna neverovatna biljka, može da se gaji kod nas i ja sam već posadio u saksije, kao krompir bukvalno“, rekao je Antonijević i dodao da đumbir, osim što ima antivirusno dejstvo, ima i jako dejstvo protiv bolova u kostima i zglobovima.

Preporučio je svima koji pate od reumatizma da dan počnu šoljom čaja od te biljke.

POPULARNO:  PREKO STARIH PLOČICA NA TERASI IZLIJTE KAMENI TEPIH: NOVI TREND ZA POD ZA BALKON I STEPENIŠTE

On se jako dobro kombinuje sa kurkumom koja je njegova rođaka, i te dve biljke, kada se koriste zajedno, postižu se fantastični rezultati. Od kurkume je jako dobro koristiti zlatno mleko koje deluje protivupalno i preporučuje se protiv svih vrsta upala, pa i kod upale zglobova“, kaže i objašnjava da se ono pravi sa kravljim ili sa biljnim mlekom.

Mleko se meša sa skuvanom pastom od kurkume i crnog bibera. U zlatno mleko se dodaje malo bademovog ulja i napitak se pije topao. Preporučuje se ljudima koji pate od reume i artritisa, ali i kod onih koji imaju psorijazu, alergije, ili sindrom nervoznih creva.

Govoreći o reumatoidnom artritisu, Antonijević spominje list crne ribizle kao dobar prirodni lek za ta stanja. Dodaje da je najbolje koristiti voćku koja nije prskana odnosno hemijski tretirana. Preporučuje se tri šolje ovog čaja dnevno.

Još jedan prirodni sastojak koji pomaže kod upala je noćurak, odnosno ulje te biljke, koje se može uzimati kao hrana, i naravno – kopriva koja je jedna od najznačajnijih lekovitih biljaka. Kaša od koprive bi trebalo bar dva puta nedeljno da bude na meniju ljudi koji pate od reumatizma, preporuka je Momčila Antonijevića.

Izvor: alo.rs