SAVJETI

OVE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLEZDU: JEDNA JE POSEBNO ŠTETNA, POD HITNO JE IZBACITE IZ ISHRANE

Podijelite sa prijateljima
OVE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLEZDU
OVE NAMIRNICE RAZARAJU ŠTITNU ŽLEZDU

Ako patite od poremećaja rada štitne žlezde, na ovu hranu zaboravite

Poremećaji u radu štitne žlezde sve su češći. Ova veoma važna žlezda koja se nalazi u korenu vrata proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u telu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlezde, poput hipertiroidizma, hipotiroidizma, tiroiditisa, Hašimoto tiroiditisa. Uzroci ovih poremećaja su različiti, od nedostatka joda u telu, do genetike, a činjenica je da je to sve češći zdravstveni problem sa kojim se suočavamo.

Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje, prema rečima dijetetičarke, treba da izbegavate ako imate problem sa štitnom žlezdom su one koje sadrže goitrogene.

POPULARNO:  KOKOSOVO ULJE NA PRAZAN STOMAK: 10 NEVEROVATNIH ZDRAVSTVENIH KORISTI

“Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda”, pojašnjava Hembri.

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstace nekuvane biljke iz porodice krstašica, poput brokolija, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. 

Dobra stvar je, međutim, da većinu ovih namirnica ne morate da potpuno da izbacite iz ishrane, već ih konzumirate umereno, ali samo ukoliko ih ovako pripremite. Zagrejete ih, kako biste izbegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlezdu.

“Zagrevanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuvano povrće iz ove porodice i soju umereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlezde. 

Ipak, većina dijetetičara savetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane“, pojašnjava dijetetičarka Hembri.

Izvor: Stil