Skip to content

BUGENVILIJA: OVO JE BILJKA SA NAJLEPŠIM LIŠĆEM NA SVETU: POSADITE JE I SVI ĆE VAM ZAVIDETI NA LEPOTI DVORIŠTA

  Podijelite sa prijateljima
  BUGENVILIJA
  BUGENVILIJA

  Cvet joj nije atraktivan, ali listovi u širokom spektru boja osvajaju svojom gotovo magičnom lepotom

  Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) je drvenasta, ukrasna penjačica iz porodice noćurkovki. Poznata je i pod imenima bogumila, bugenvilja, bugenvileja, bugenvila.

  Iako sam cvet bugenvilije nije ugledan, njeno pricvetno lišće (brakteje) kojih ima u različitim nijansama boja od narančaste i žute pa sve do nijansi ružičaste i ljubičaste doprinose da biljka izgleda lepo i raskošno.

  Boje pricvetnog lišća se menjaju kako biljka stari, pa tako, tokom vremena, nijanse poprimaju svetliju ili tamniju boju.

  Najraskošnije i najbujnije su bugenvilije stare od 4 do 5 godina kada dostižu vrhunac svoje lepote i obogaćuju svaki prostor.

  Osim po karakterističnim bojama i ponašanju listova, vrste možete prepoznati i po samoj bujnosti i visini. ugenvilija može da bude do 25 metara visoka i prečnika 6 metara.

  Poreklom potiče iz Južne Amerike, a sama niče i na suptropskim i tropskim prostorima.

  Vremenski uslovi sadnje: sunčano, puno svetlosti
  Vreme cvetanja: april -oktobar
  Visina: preko 25 metara
  Širina: preko 6 metara

  Vrste bugenvilija


  Do danas je otkriveno oko 18 različitih vrsta, a najpoznatije su bougainvillea spectabilis, bougainvillea glabra i bougainvillea peruviana, čijim su se ukrštanjem dobile ostale takozvane “hibridne vrste” ove biljke.

  Bougainvillea spectabilis


  Ima priperke crvene, ljubičaste i ružičaste, boje, prilično su velike i imaju oblik jajeta, a cvetovi su krem boje. Lišće je veliko, može da bude zaobljeno ili ovalno, a po ivicama i s donje strane je prekriveno dlačicama.

  Osim lišća, stabljika je takođe prekrivena dlačicama s velikim i zakrivljenim trnjem čime postaje prepoznatljiva svima.

  POPULARNO:  OBAVEZNO JEDITE I ŽUMANCE OD JAJETA: MNOGI GA IZBEGAVAJU, A NIKAKO NE BI SMELI

  Bougainvillea glabra


  Za razliku od Bougainvillea spectabilis, Bougainvillea glabrama ima glatko lišće bez dlačica, ima oblik elipse i najšira je u sredini biljke, a grane su puno tanje nego kod spectabilis.

  Priperci su trouglastog oblika i najčešće ljubičastih nijansi iako se mogu naći i u belim, lila, ledeno ljubičastih i ružičastih tonova. Cvetovi variraju između bele i krem boje, a trnje joj je tanko, kratko i zakrivljeno na vrhovima. Cveta nekoliko puta u godini, a najbolja je za gajenje u cvetnim saksijama.

  Bougainvillea peruviana

  Zimzelena penjačica koju ćete lako da prepoznate po zelenoj kori. Lišće joj je dugo i tanko u obliku elipse i bez dlačica.

  Priperci su zaobljeni te crvenkasto-ljubičaste oli ružičaste boje, a cvetovi su joj žuti. Trnje je uspravno i kratko. Kao i Bougainvillea glabra cveta nekoliko puta u godini.

  Sadnja bugenvilije

  Sadnja biljke na prostorima Mediterana moguće je samo na sunčanom i otvorenom mestu, dok na prostorima gde su zime hladne zahteva prozračan i zatvoren prostor s puno svetlosti.

  Sadnja bugenvilije se preporuča u jesen da bi se tokom preostalih toplih dana, do zime, biljka dobro ukorenila.

  Sadi se najmanje 30 cm od zida da bi imala dosta mesta za razvoj i rast, a zbog bujnosti i visine zahteva debelo i čvrsto stablo. Dubina na koju se sadi treba da bude od 10 do 15 cm dublje nego sadnja u cvetnoj saksiji jer će tako biljka lakše da podnese hladno vreme i nalete vazduha.

  NASTAVAK NA STRANI 2…

  Pages: 1 2