SAVJETI

PRELEP I OTPORAN NA APSOLUTNO SVE: AKO DANAS ZASADITE OVAJ CVET, ZA MESEC DANA ĆETE IMATI NAJRASKOŠNIJI BALKON

Podijelite sa prijateljima

Prkos, poznat i pod nazivom portulak je veoma otporna baštenska biljka. Ime je dobila jer prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cveta neprekidno, od juna do prvih mrazeva, piše lepaisrećna.rs

Gde god da bacite seme ono će se primiti i na tom mestu će izrasti najlepši cvetovi koji će krasiti ekesterijer od juna do prvih mrazeva.

Povoljno vreme za sađenje prkosa, iz semena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvetne gredice, ili u cvetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.

Jedino što je neophodno je da im obezbedite dobru drenažu. Ukoliko ih sadite u saksije na samo dno stavite malu količinu peska. Zalivanje prkosa je retko, eventualno preko leta za vreme velikih vrućina.

POPULARNO:  KARDIOLOG UPOZORAVA: OVA VISINA DONJEG PRITISKA JE ZNAK DA VAM PRETI SRČANI UDAR

Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gde padne seme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sledeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskoreni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju seme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorene do kraja.

Ne postoji osoba kojoj uzgajanje ove biljke nije uspelo.

Njegovi cvetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca, a skupljaju kada padne mrak.

Cvetovi prkosa su jednobojni ili šatirani, u raznim bojama: beli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice se mogu razlikovati od talasastih do ravnih.

Ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće, a raste u visinu od 10 do 15 santimetara.

Izvor: Stil