ZANIMLJIVO

SIMPTOMI BOLESTI KOJA JE DIJAGNOSTIKOVANA JUSTIN BIEBERU: OVO PROUZROKUJE PARALIZU LICA I NIMALO NIJE BEZAZLENO

Podijelite sa prijateljima
JUSTIN BIEBER
JUSTIN BIEBER

Desna strana lica mu je potpuno paralizovana! Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema otkazao je sve nastupe.

Naime, svetskoj muzičkoj zvezdi Džastinu Biberu ustanovljen je Remzi-Hantov sindrom (Ramsay Hunt syndrome). Kako istilče, virus mu je zahvatio nerv u uhu, što je, zapravo, i izazvalo paralizu.

Remzi-Hantov sindrom, takođe poznat i kao očni zoster, je virusna infekcija genikulatnog gangliona, facijalnog živca, koja se javlja kada infekcija herpes zosterom zahvati facijalni živac.

Ovaj sindrom je obično povezan sa crvenim osipom i plikovima na području uha ili ušne školjke, a ponekad i na nepcu ili jeziku. Uzrokovan je reaktiviranjem herpes zoster virusa, koji je prethodno kod pacijenta uzrokovao male boginje.

Osim bolnog osipa herpes zostera, ovaj sindrom može da dovede do facijalne paralize i gubitka sluha u uhu koje je pogođeno infekcijom. Dakle, virus inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica.

POPULARNO:  PANIKA U BOLNICAMA ŠIROM SRBIJE: JELI SU JAGODE I OTROVALI SE, DOKTORI NE PAMTE OVAKO MASOVNO TROVANJE

U pojedinim slučajevima, herpes zoster može da dovede do ranih simptoma koji se pojavljuju nekoliko dana pre ispoljavanja bolnog osipa, kao šti su:

  • glavobolja
  • osećaj svraba
  • groznica

Takođe, jedan od glavnih simptoma je gubitak sluha na jedno uho. Zatim i pojava bolnih plikova, osip unutar kanala uha, na bubnoj opni, jeziku i/ili na nepcima.

To se dešava na istoj strani na kojoj i mišićna slabost lica, ukoliko je infekcija uključila lice. Pacijent ima vrtoglavice, slabost lica sa teškoćama zatvaranja jednog oka i opuštanje lica na jednu stranu.

Izvor: Stil