ZANIMLJIVO

TEŠKE PROGNOZE STRUČNJAKA: SLEDE VELIKE NESTAŠICE HRANE, NAJMOĆNIJA ZEMLJA EVROPE PRETRPEĆE STRAŠAN UDAR

Podijelite sa prijateljima
SLEDE VELIKE NESTAŠICE HRANE
SLEDE VELIKE NESTAŠICE HRANE

Svetska ekonomija naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posledice će pretrpeti Evropa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svetska ekonomija će porasti ove godine tri posto, procenjuje OECD, snizivši prognozu iz decembra za 1.5 postotnih bodova. U 2023. rast bi se trebao usporiti na 2.75 posto, izračunali su u izveštaju objavljenom u sredu. Najteži udarac će pretrpeti evropske ekonomije budući da su u najvećoj meri izložene ratu kroz uvoz energije i prihvat izbeglica.

Ekonomije evropskih država će porasti ove godine 2.6 posto, upola slabije nego u 2021., procenjuju u OECD-u, a iduće godine aktivnost će pasti na samo 1.6 posto. Inflacija bi ove godine trebala dosegnuti sedam posto i pasti na 4.6 posto u 2023., stoji u izveštaju.

Nemačka ekonomija će porasti ove godine 1.9 posto te 1.7 posto u 2023. budući da će oporavak od koronakrize omesti rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu. Francuskoj prognoziraju 2.4-postotni rast u ovoj godini, koji bi u 2023. trebao pasti na 1.4 posto.

Zbog rata Italijanski BDP porašće ove godine samo 2.5 posto, nakon 6.6-postotnog skoka u 2021. U idućoj godini usporiće na 1.2 posto.

Španija bi u ovoj godini trebala beležiti stopu rasta od 2.2 posto zbog pojačane neizvesnosti, visoke inflacije i slabije spoljne potražnje. Britanski BDP će porasti ove godine 3.6 posto i stagnirati u 2023., pokazuju računice OECD-a.

POPULARNO:  U EVROPSKIM SIROMAŠNIM I NEOBRAZOVANIJIM DRŽAVAMA NAJVIŠE NEVAKCINISANIH, BiH NA BALKANU NAJLOŠIJA

SAD rame uz rame sa evrozonom

Američka ekonomija će porasti ove godine 2.5 posto, nakon 5.7-postotnog rasta u 2021., budući da će problemi u nabavci, više cene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike zakočiti aktivnosti više nego što se očekivalo, ističu u OECD. U 2023. rast bi po njihovim procenama trebao pasti na 1.2 posto.

Japan je pogođen omikron varijantom koronavirusa, pa bi ekonomija ove godine trebala porasti 1.7 posto i 1.8 posto u 2023. Zbog pandemijskih ograničenja kineska ekonomija naglo je usporila i ove će godine porasti samo 4.4 posto i potom ubrzati u 2023., uz prognoziranu stopu rasta od 4.9 posto, procenjuju u OECD-u.

Na indijsku ekonomiju negativno utiče rat u Ukrajini s obzirom na zavisnost o uvozu energije. Tako bi rast indijskog BDP-a u finansijskoj 2022. trebao pasti na 6.9 posto te na 6.2 posto u 2023. godini.

Rat podstiče inflaciju

Ruska invazija na Ukrajinu istovremeno je prigušila nadu da bi povišena inflacija koju su u pandemiji kovida-19 podstaknuli poremećaji u nabavci širom sveta uskoro mogla oslabiti. Budući da su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači brojnih sirovina, njihove cene su zbog rata naglo porasle.

Ako se nešto ne preduzme, preti velika opasnost krize u nestašici hrane, upozorio je OECD.

Izvor: penzionisani.rs