TORTE

ŽALFIJA UBLAŽAVA MNOGE ZDRAVSTVENE TEGOBE, ALI SAMO AKO SE KORISTI OVAKO: STARI NARODNI RECEPT

Podijelite sa prijateljima
ŽALFIJA
ŽALFIJA

Već decenijama se žalfija koristi u narodnoj medicini. Kako biste maksimalno iskoritili njena lekovita svojstva, najbolje je napraviti ovaj napitak

U vreme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se najlekovitijom biljkom. Ona se koristila za lečenje skoro svih bolesti i dobila je status svete biljke.

Lekovita svojstva je najbolje moguće iskoristiti, ukoliko od žalfije napravite čaj ili sirup.

Pre nego što dođemo do recepta, da vidimo kod kojih stanja žalfija najviše pogoduje:

Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od reči salvare, što znači spasiti ili izlečiti.Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smesama za balzamovanje u grobnicama faraona. Grčki lekar Dioskorid ju je koristio da izleči krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

Od aktivnih sastojaka, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob.

Osim eteričnog ulja, žalfija sadrži kalijum, kalcijum i natrijum, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najduže korisiti.

Žalfija ima isceljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit.

POPULARNO:  DOKTORSKA TORTA: NEODOLJIVA KOMBINACIJA ČOKOLADE, ORAHA, LJEŠNJAKA

Kod dijabetesa se preporučuje mešanje žalfije i hajdučke trave. Kažu da je žalfija odlična za lečenje upala grla i krajnika.

Žalfija može da utiče na lečenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unost čaja od žalfije povećava lučenje mleka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od pobačaja, veruje se.

Čaj od žalfije priprema:

Možete ga pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.

Sirup od žalfije:

Za sirup od žalfije je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvetali, jer sadrže najviše aktivnih i lekovitih sastojaka.

Sastojci: 300 g cvetova žalfije, 50 g limuntusa, litar vode, 2,5 kg šećera.

Priprema: 

Cvetove žalfije i limuntus zakuvati i ostaviti da odstoje 24 sata. Nakon toga procediti kroz krpu, dodati šećer i ponovno zakuvati. Vruć sirup sipati u staklene flaše i dobro zatvorite, a čepove prethodno dezinfikujte.

Izvor: Stil