SAVJETI

AKO IMATE KLIMU NE MORATE DA BANKROTIRATE: UZ OVE TRIKOVE RAČUNI ĆE BITI DUPLO NIŽI

Podijelite sa prijateljima

Možda mislite da je nemoguće da utičete na potrošnju vašeg klima uređaja, ali to nije tačno

Uz male trikove, na koje mnogi i ne pomišljaju, možete uštedeti skoro duplo više

Ni leti nismo pošteđeni većih troškova za struju, jer zbog temperatura koje ovih dana prelaze 35 stepeni Celzijusa, mnogi ne mogu bez klima uređaja.

Pale je na poslu, u autu, u stanu…  S druge strane, pojedini građani se pitaju kada  najbolje uključiti klimu i da li je uopšte moguće smanjiti troškove.

Pa, moguće je uživati u rashlađenoj sobi i smanjiti troškove.

Povećajte temperaturu iako je poznato da je optimalna temperatura u klimatizovanoj prostoriji šest do sedam stepeni niža nego na otvorenom, mnogi vole da podese klimu na 18 ili 19 stepeni.

Ako napravite mali ustupak i podesite je na 23 stepena, potrošićete značajno manje struje u istom periodu!

Dakle, osim što boravak u preterano rashlađenoj prostoriji nije zdrav jer je temperaturna razlika prevelika, hlađenje na 18 stepeni , čini se, nije baš dobro za novčanik. Imajte na umu da klima nikada ne treba da duva direktno na vas, jer to može da izazve negativne posledice po zdravlje, od kojih su najčešće prehlade i bolovi u mišićima.

POPULARNO:  OBRATITE PAŽNJU, MOŽE BITI OPASNO LEKOVI ZA GORUŠICU MOGU UVEĆATI RIZIK ZA RAK ŽELUCA

Termostat i ventilator pomažu Umesto da pustite da vam klima-uređaj gori ceo dan, uključite ga na nekoliko sati jer je sistem za hlađenje najkorisniji i kada radi na višoj temperaturi kraće vreme. Noviji modeli imaju pametni termostat koji automatski prelazi na manju brzinu kada detektuje odsustvo ljudi, a lako ga možete povezati sa mobilnim telefonom i tako regulisati temperaturu. Ako tek sada odlučujete koji klima uređaj ćete kupiti, izaberite onaj sa podesivim termostatom da biste podesili željenu temperaturu.

Ipak, savet stručnjaka je da ako želite da uštedite, ne uključujete klimu kada niste tu, već se odlučite za jače hlađenje kada dođete kući ili neposredno pre dolaska.

Čistoća na prvom mestu

A ako ste u procesu renoviranja stana ili kuće, razmislite o ugradnji plafonskog ventilatora, jer će takvo strujanje vazduha doprineti osećaju da je prostorija hladnija.

Štaviše, iako o kućnoj izolaciji obično razmišljamo u kontekstu hladnih dana, njena nadogradnja će vam pomoći da iskorišćenu energiju ne „šaljete“ napolje prebrzo, pa će troškovi biti manji. U suprotnom, sistem troši više da bi dobio isto.

Izvor: najzena