TORTE

ALJASKA TORTA KAO IZ NAJBOLJIH POSLASTIČARNICA

Podijelite sa prijateljima

Ako vam je potrebna spektakularna torta za neku proslavu onda neka vaš izbor bude Aljaska sladoled torta. Izgleda neverovatno, preukusna je, a i vi je možete napraviti.

Morate samo da izdvojite malo vremena. Sladoled naravno birate po želji i to da li želite čokoladnu ili običnu koru za tortu.

Jedino na šta obavezno treba da obradite pažnju jeste to kada pečete tortu. Ne sme biti u rerni duže od 2 minuta ili će se sladoled otopiti. 

SASTOJCI:

Za punjenje:

900 g sladoleda od čokolade 

900 g sladoleda po želji  

1 kora za tortu 

Za šne:

4 belanca

1/4 kašičice sode bikarbone 

200 g šećera 

PRIPREMA:

Uzmite okruglu posudu i dobro je nauljite, i ivice i dno.

Stavite dve krpene trake unutra u obliku krsta (preko ivice posude) i preko providnu foliju (preko ivice posude).

Sladoled izvadite iz zamrzivača i držite ga 20 minuta u frižideru jer ne sme da bude leden kada ga budete stavljali u posudu.

POPULARNO:  ČIZKEJK OD BOROVNICE

Naizmenično sipajte sladoled u posudu. Folijom koja viri iz posude prekrijte sladoled i dobro pritisnite rukama da popunite sve praznine između kugli i da imate prostora da sipajte još sladoleda.

Sklonite foliju i sipajte novu turu sladoleda i ponovite postupak sa pritiskanjem. Zamrznite 15 do 20 minuta, a preostali sladoled vratite u frižider.

Koru isecite, pa poređajte preko sladoleda. Ne morate pravilno da sečete bitno je da cela površina bude pokrivena korom.

Opet pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 2-4 sata. 

Sipajte belanca i sodu bikarbone u posudu i mutite dok ne postane penasto, pa postepeno dodajte šećer i umutite čvrst šne.

Izvadite tortu iz zamrzivača i pomoću tanjira okrenite (da kora bude na dnu). Premažite sladoled dobijenim šneom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C bukvalno samo 2 minuta.

Ne sme duže jer može da se otopi, a potrebno je samo da se šne zapeče. 

Izvor: Stvarukusa