LJEKOVITO BILJE

JEDAN OD NAJMOĆNIJIH ASPIRINA IZ PRIRODE: OVA BILJKA IMA ANTIVIRUSNE EFEKTE, SVAKA KUĆA MORA DA JE IMA

Podijelite sa prijateljima

Zbog toga se stalno koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema. Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, pružaju bakteriostatičke i antivirusne efekte.

Sadrži mineralne soli i retke kiseline, koje imaju snažno lekovito delovanje. Budući da u njegovom listu postoje aktivne supstance, koje imaju ne samo analgetičko i protivupalno dejstvo, već i antispazmodično, oni imaju izuzetno pozitivan efekat na celokupan organizam.

Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koju matičnjak sadrži ima antiupalno dejstvo kada se matičnjak koristi u vidu ekstrakta.

Kad je u pitanju čaj od matičnjaka, nije dokazano da ima antiupalna svojstva, iako se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka vekovima koristi u ove svrhe.

U istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks.

POPULARNO:  NAUKA JE DOKAZALA: NAPITAK SA OVIM VOĆEM JAČA KOSTI U ZRELOM DOBU

Takođe, u istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa.

To uključuje HIV-1 i herpes simpleks. Razlog tome su kofeinska kiselina, tanini i trimerski derivati.

Antibakterijska i antigljivična svojstva matičnjak ima zahvaljujući koncentraciji citrala i citronelala u ovoj biljci.

Izvor: Najzena