SAVJETI

OVE NAMIRNICE ZAŠTITIT ĆE VAS OD BOLESTI

Podijelite sa prijateljima

Kvalitetna ishrana ima iznimnu važnost da održavanje zdravlja organizma. Neke namirnice mogu biti naročito korisne.

Brokule i slično povrće biste trebali jesti što češće. Mnoga istraživanja pokazala su da sulforafan, koji se nalazi u brokulama, karfiolu, kelju i kupusu, može unišititi ćelije raka, prenosi magazin Eat This, Not That. Dakle, konzumiranje brokula nekoliko puta sedmično smanjuje rizik od raka prostate, dojke, pluća, kože i želuca.

Špinat je izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida koji dokazano smanjuju rizik od raka dojke. Isto tako, bogat je folatima koji jačaju DNK i vitaminom B, koji je neophodan trudnicama.

Bitno je navesti i grah zato što on ne sadrži nezdrave masti. To je jedan od razloga zašto je u rezultatima velikog istraživanja objavljenim u JAMA International Medicine navedeno da su ljudi koji su jeli grah najmanje četiri puta sedmično imali 22 posto manji rizik od srčanih bolesti u odnosu na one koji su ga rjeđe jeli.

POPULARNO:  KAKO SE PRAVILNO KISELI KUPUS: PRETAKANJE RASOLA NIJE POTREBNO, A GLAVICE SU ZDRAVE I ČITAVE DO PROLEĆA

Izreka “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van” nije mit. Critical Reviews in Foods Science and Nutrition navode da su jabuke ključne u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. One štite krvne žile i smanjuju krvni pritisak. Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da je flavonoid kvercetin, koji se također nalazi u jabukama, antihipertenziv.

Borovnice sadrže antioksidanse zvane flavonoidi i antocijanini. Oni imaju sposobnost smanjiti bilo kakvu vrstu upale.

Prije dvije godine u magazinu Advances in Nutrition napisano je da borovnice imaju pozitivan učinak na zdravlje krvnih žila, regulaciju nivoa šećera te ravnotežu crijevne flore.

Izvor: Klix