SAVJETI

ŠTA SVE MOŽETE DA URADITE SA AKTIVNIM UGLJEM: SVAKO BI TREBAO DA GA IMA KOD KUĆE

Podijelite sa prijateljima

Aktivni ugalj poznat je po svojoj širokoj primeni. Baš kao i soda bikarboda, aktivni ugalj koristi se u domaćinstvu, kozmetici, kao i u medicinske svrhe.

Najpoznatiji je za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma. Dobija se specijalnim procesom obrade običnog uglja, zagrevanjem, u prisustvu gasa. Dolazi u prahu ili u obliku kapsula.

Aktivni ugalj funkcioniše po zanimljivom principu. Naime, prilikom unošenja u želudac, ponaša se kao sunđer, te svojim porama upija sve štetne materije.

Vrlo je efikasan kod rešavanja problema kao što su, dijareja, trovanje hranom i hemikalijama, akutna trovanja lekovima i toksinima, kao i za regulaciju probave (kod nadimanja i grčeva). Međutim, prema nekim istraživanjima, nema učinak kod trovanja alkoholom, kiselinama, litijumom, kalijumom i gvožđem.

1. Protiv trovanja

Ovo je najčešća upotreba aktivnog uglja. Ima veliku sposobnost upijanja i vezivanja štetnih materija, te je odličan u slučaju trovanja organizma. Pored vezzivanja, ima funkciju i podsticanja izbacivanja štetnih materija. Izuzetnu efikasnost pokazuje u slučajevima trovanja lekovima, pesticidima, živom, olovom i drugim opasnim hemijskim elementima.

2. Detoksikacija

Njegova efikasnost u čišćenju organizma u slučajevima trovanja, čini ovaj suplement i odličnim tretman za detoksikaciju organizma od otrova koji se duže vreme talože. Ukoliko odlučite da koristite aktivni ugalj kako biste pročistili organizam, važno je da pronađete pravu dozu u skladu sa svojom težinom i životnim navikama.

3. Smanjuje gasove i ublažava dijareju

Pokazalo se da ovaj suplement vrlo blagotvorno deluje na smirivanje stomaka i neugodnih gasova, koji nastaju kao posledica namirnica koje nadimaju. Takođe je efikasan u ublažavanju mučnine.

Često se koristi za ublažavanje dijareje, zbog svoje sposobnosti da na sebe veže sve toksine i otrove, a ne neutralizuje želudačnu kiselinu.

4. Izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj često se koristi za izbeljivanje zuba i vrlo je efikasan u tome. Sadrži čestice koje izbeljuju zube i balansiraju pH vrednost u ustima. Pored toga, on još sprečava loš zadah, probleme sa desnima i karijesom. On je takođe jedan od sastojaka brojnih pasta za zube.

POPULARNO:  9 PROIZVODA KOJE ŽENE U 50-IM NE BI TREBALO DA KORISTE

5. Olakšava svrab i osipe nastale ubodima insekata

Već smo rekli da aktivno na sebe veže otrove, kao i alergene, te je odličan izbor ukoliko vas ubode neki insekt. Potrebno je uzeti prah uglja iz jedne kapsule i pomešati ga sa pola kašičice kokosovog ulja. Ovu mešavinu nanostiti na zahvaćeno područje na svakih 30 minuta sve dok svrab ne nestane.

6. U službi lepote

Aktivni ugalj veoma povoljno deluje na esteske probleme poput nečistoća i bubuljica na licu.

Kao što uspešno otklanja otrove iz organizma, aktivni ugalj na isti način može očistiti lice od neprivlačnih akni i bubuljica.

U ovu svrhu je najbolje pripremiti blagotvornu masku za lice.

Pomešajte polovinu kapsule aktivnog uglja, jednu kašičicu aloa vera gela, pet kapljica eteričnog ulja čajevca, malo morske soli i jednu supenu kašiku vode. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, a nakon toga nanesite na lice, pustite da se osuši, a potom dobro isperite. Koža će biti glatka, elastična i čista.

7. Čisti kosu

Ima moć apsorbcije, te će pokupiti sve nečistoće i toksine iz kose i temena.

Pomešajte jednu čajnu kašičicu praha aktivnog uglja, dve kašičice šampona s prirodnim sastojcima i pola kašičice tople vode. Nanesite mešavinu kao običan šampon na mokru kosu, a zatim isperite vodom. Budite oprezni: aktivni ugalj može da oboji vašu kosu, pa je bolje prvo testirati ovaj recept na skrivenom pramenu.

* Aktivni ugalj u dodiru sa tkaninom, može ostaviti neželjene fleke, budite oprezni.

Izvor: Stil