SAVJETI

ZDRAVA NAVIKA KOJA PODIŽE PRITISAK: AKO OVO RADITE SVAKOG JUTRA, PRESTANITE ODMAH

Podijelite sa prijateljima

Visok krvni pritisak ne daje simptome zbog čega za nazivaju “tihim ubicom”. Jedna navika koja se tiče higijene može da utiče na stvaranje hipertenzije.

Hipertenzija koja se ne leči ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje, zato je važno da razumemo koji su faktori koji dovode do ovog zdravstvenog problema.

“Kada se pritisak poveća, to tera vaše srce i krvne sudove da rade jače. Vremenom se oštećuju delikatna tkiva unutar arterija”, što dovodi do začepljenja arterija.

Što se plak i oštećenje više povećavaju, unutrašnjost arterija postaje uža, podiže krvni pritisak i započinje začarani krug koji dodatno šteti arterijama, srcu i ostatku tela”, tvrde iz Američkog udruženja za srce.

“Kada se ne leči, hipertenzija može da izazove niz komplikacija širokog spektra. Što je krvni pritisak veći i što duže se ne leči, to je veća šteta“, objašnjavaju lekari iz klinike Majo i upozoravaju na posledice.

“Posledice visokog krvnog pritiska uključuju povećan rizik od srčane insuficijencije i moždanog udara, kao i gubitak vida, seksualnu disfunkciju i bolest perifernih arterija. Visok krvni pritisak može oštetiti arterije oko bubrega i ometati njihovu sposobnost da efikasno filtriraju krv”, tvrde lekari.

Hipertenzija često ne daje simptome, a može da se dogoditi da se manifestuje kroz glavobolje, vrtoglavicu, kratak dan, mučninu, povraćanje i smanjen apetit.

Pošto visok krvni pritisak često nema simptome, važno je redovno kontrolisati njegove vrednosti. Lekari napominju da visok krvni pritisak može biti posledica određenih bolesti, kao što su gojaznost i dijabetes, ali i nezdravog načina života.

POPULARNO:  PIO JE VODU SA ČIA SEMENKAMA PRE OBROKA 3 DANA ZAREDOM I SHVATIO NEŠTO NEVEROVATNO

“Čak i ako jedete dijetu sa malo soli, i dalje biste mogli imati povišen krvni pritisak, ako ne jedete dovoljno voća, povrća, pasulja, mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti ili ribe“, objašnjavaju lekari. Drugi uzroci mogu uključivati lekove koje uzimate, ali i jednu iznenađujuću naviku oralne higijene.

Upotreba određenih vrsta vode za ispiranje usta može doprineti hipertenziji

Svakodnevno četkanje i čišćenje koncem su osnove dobre oralne higijene – ne samo da pomažu u održavanju zdravih desni i zuba, već se pokazalo i da može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti, oralnog raka i drugih ozbiljnih, hroničnih stanja.

Ipak,  studija iz novembra 2019. koju je objavila Nacionalna medicinska biblioteka otkrila je da je česta redovna upotreba vode za ispiranje usta bez recepta povezana sa povećanim rizikom od hipertenzije, nezavisno od glavnih faktora rizika za hipertenziju.

“Neke oralne bakterije mogu izazvati parodontalnu bolest i druge probleme, dok druge oralne bakterije pretvaraju nitrat iz ishrane u azot oksid (NO), koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Tečnost za ispiranje usta može da neutrališe i dobre i loše bakterije, zato je najbolje upotrebljavati je samo uz konsultaciju sa lekarom”, tvrde stručnjaci.

Izvor: Lepa&Srećna