SAVJETI

AKO IMATE BOL U NOGAMA, ODMAH IDITE KOD LEKARA: OPASNA BOLEST MOŽE DA IZAZOVE SRČANI I MOŽDANI UDAR

Podijelite sa prijateljima

Ukoliko vas muči bol u nogama naročito kada odmarate ili noću dok spavate, može biti simptom bolesti zbog kojeg treba što pre da odete na pregled kod lekara.

Upozoravajući znaci su i osećaj slabosti ili utrnulosti u nogama, a uzrok može biti ugrožena cirkulacija. Noge vam postaju teške, lako se umaraju, sve ovo mogu biti znakovi bolesti perifernih arterija.

Nastaje nakupljanjem masnih naslaga u arterijama pri čemu dolazi do smanjenog protoka krvi ka donjim ekstremitetima. Glavni simptom je pojava bola u nogama prilikom kretanja.

Sužavanje ili blokiranje krvnih sudova u nogama donosi veliki rizik od prevremene smrti, najčešće od infarkta ili moždanog udara. Uzroci su obično hipertenzija, povišeni nivo holesterola, gojaznost. Češće su u riziku muškarci nego žene, kao i pušači, dijabetičari ili genetska sklonost aterosklerozi.

Dešava se da periferna arterijska bolest u početku prolazi bez simptoma, a i da kasnije oni budu nekarakteristični. Javlja se osećaj žarenja u stopalima ili promene na koži. Bol stiže i do kukova, kod muškaraca izostaje erekcija.

Blaža bolest perifernih arterija se leči smanjenjem rizika – fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, odabranom ishranom. Lekar će prepisati odgovarajuće lekove. Kod teže kliničke slike moguće je da će biti neophodna hirurška intervencija.

Savetuje se da noge uvek budu ispod nivoa srca, što znači da uzglavlje treba malo podići – desetak do 15 centimetara. Bolesnik treba da se čuva od hladnoće i da ne uzima lekove koji sužavaju krvne sudove, kakav je, recimo, pseudoefendrin.

POPULARNO:  PSIHOTERAPEUT ZORAN MILIVOJEVIĆ: MNOGI RODITELJI LJUBAV PREMA DETETU IZRAŽAVAJU KROZ ŽRTVOVANJE, TO JE SAMODESTRUKTIVNO

Da pojasnimo na koje signale je potrebno obratiti pažnju, koje osobe spadaju u rizičnu grupu, kao i šta je nabolje raditi kako bi se bolest sprečila, ali i lečila.

Bolest perifernih arterija može da manifestuje veći problem, a to je ateroskleroza. U pitanju je bolest u kojoj se arterije zapušavaju masnim naslagama, plakom, koji ograničavaju protok krvi.

Isti ili sličan plak se može nalaziti i na arterijama vrata, srca i/ili bubrega. Osobe sa ovim oboljenjem imaju četiri do pet puta veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.

Simptomi ove bolesti mogu biti konfuzni i mešaju se sa drugim oboljenjima, a u dosta slučajeva se ne primeti na vreme. Najčešći simptom povezan sa perifernom arterijskom bolešću je klaudikacija.

To je pojava bola i utrnulosti u jednom ili oba donja ekstremiteta, kada osoba hoda, i odsustvo ovih pojava kada osoba miruje. Rane na stopalima i nogama ne zarastaju i javlja se ekstremna bol.

Ako se ne leče, jedina opcija za spašavanje ovih pacijenata je amputacija.

IZVOR: NAJZENA