SAVJETI

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE KOD NAS UMRE 50. 000 LJUDI, GLAVNI KRIVAC JE TUGA: DOKTOR OTKRIVA

Podijelite sa prijateljima

Kardiolog Nebojša Tasić ističe kako je tuga glavi okidač bolesti srca.

Kardiovaskularne bolesti odnose najviše života u našoj zemlji, pored malignih. Svake godinu bitku sa zdravstvenim problemima ove vrste izgubi oko 50.000 ljudi, što je alarmantno stanje!

Zato je veoma važno kako birnemo u srcu, jednom od naših najvažnijih vitalnh organa. Kardiolog Nebojša Tasić otkriva šta je to što mu godi, posebno naglašavajući da su emocije ključan faktor.

– Malo pazimo na naše srce, a najviše mu štetimo time što ne razmišljamo kako živimo. 

Njemu najviše godi osmeh, ljubav, zdrava hrana, fizička aktivnost. Svako od nas ima odgovornost prema sebi, a onda prema drugima”, rekao je doktor.

Dobro je već poznato da je stres glavni pokretač svih oboljenja, ali jednako važna su i osećanja.

– Sve emocije jako utiču na naše srce, od lepih do ružnih, a stres je glavni okidač mnogih bolesti. U telu se nalazi čitav splet nerava koji potiču iz mozga i kičmene moždine koji su povezani direktno sa srcem i koji mogu u stanjima uzbuđenja da ubrzaju njegov rad, kao i da povise krvni pritisak.

POPULARNO:  3 SKRIVENA ZNAKA KOJA KAŽU DA JETRA NE RADI KAKO TREBA: BES SPREČAVA JETRU DA RADI - TVRDI RUSKI DOKTOR OGULOV

Ali, ne samo emocije, već i ostali uticaji, poput izlaganja niskim i visokim temperaturama mogu da utiču na rad srca – obajsnio je dr Tasić.

Naglasio je da srce može da plače i da bude tužno. Štaviše, tuga i bes se najviše odražavaju na njega, pa može doći do:

  • artimije,
  • nepravilnog rada i
  • povišenog krvnog pritiska.

– Takođe i čitav niz hormona koji se luče u organizmu utiču na rad srca i krvnih sudova, kao što su kortizol ili adrenalin, ali jedno je poznato – da srce i te kako pati kada smo tužni ili besni. 

I bilo je slučajeva kada su ljudi umirali od tuge – upozorava kardiolog.

Izvor: STIL