SAVJETI

OVE SOBNE BILJKE ČISTE VAZDUH: SPADAJU U PRIRODNE FILTERE, A NEKE SE MINIMALNO ODRŽAVAJU

Podijelite sa prijateljima

Sada je naučno dokazano da sobne biljke pozitivno utiču na naše telo na mnogo različitih načina.

Od mnogih koristi, najrasprostranjenija je njihova sposobnost da deluju kao prirodni prečišćivači vazduha. One mogu i zaista filtriraju vazduh, odnosno apsorbuju štetne zagađivače i toksine.

Sobne biljke imaju sposobnost da utiču na smanjenje glavobolje, poboljšanu koncentraciju i poboljšanje raspoloženja.

Biljke takođe povećavaju vlažnost u vašem domu, što bi potencijalno moglo pomoći u ublažavanju suve kože. NASA potvrđuje gore navedeno kroz svoje istraživanje, „Clean-Air Study“.

Prvobitna svrha ove studije bila je da se ispitaju prirodni i efikasni načini prečišćavanja vazduha, u malim i neprovetrenim prostorima, zbog sindroma „bolesne zgrade” koji se pojavio krajem 20. veka, kada je čist vazduh u zgradama zamenjen prekomernom izolacijom unutar njih, kako bi se smanjili troškovi grejanja.

Rezultati istraživanja

Pa, svi znamo da biljke vrše fotosintezu, apsorbujući ugljen-dioksid da bi proizvele kiseonik, ali NASA je otišla korak dalje i mislila da bi biljke mogle imati sposobnost da zaista apsorbuju opasne zagađivače iz atmosfere. U proučavanju sobnih biljaka, naučnici su testirali svojstva nekoliko njih. Smestili su ih u zatvoren prostor sa visokom koncentracijom organskih zagađivača atmosfere, kojih ima skoro svuda. Među njima, benzen, formaldehid i trihloretilen (TCE).

Dodatna činjenica: Benzen se nalazi u lepkovima, bojama, voskovima za nameštaj i deterdžentima. Formaldehid se nalazi u drvenim kompozitima kao što je šperploča, kao i u građevinskim materijalima i izolaciji, lepkovima, bojama, premazima, lakovima, završnim obradama i proizvodima od papira. Trihloretilen se nalazi u maramicama za čišćenje, aerosolnim sredstvima za čišćenje, sredstvima za uklanjanje boje, lepkovima u spreju, sredstvima za čišćenje tepiha i sredstvima za uklanjanje mrlja.

Chamaedorea Seifrizii – Brdska palma

Od 107 vrsta chamaedorea koje potiču iz suptropskih i tropskih regiona Amerike, biljka Chamaedorea Seifritzii najviše upija kada su u pitanju štetni atmosferski zagađivači.

Ovo je biljka koja ne zahteva posebnu negu, filtrira benzen, formaldehid i TCE i nije toksična za kućne ljubimce.

POPULARNO:  6 NAMIRNICA ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA OBAVEZNO IH JEDITE AKO IMATE PROBLEMA SA TRIGLICERIDIMA I MASTIMA

Dracaena Deremensis – Ženski zmaj

Dracena ima oko 120 vrsta, od kojih je Dracaena Deremensis ili Ženski zmaj ona koja uklanja benzol i formaldehid iz atmosfere.

Aglaonema

Aglaonema je rod koji pripada porodici arum, Araceae. Dolazi iz tropskih i suptropskih regiona Azije i Nove Gvineje.

Aglaonema Modestum je najidealnija, ako želite čistu atmosferu u svom domu. Reč je o spororastućoj biljci koja impresionira promenama boje. Smanjuje nivo benzena i formaldehida u vazduhu.

Bršljan

Bršljan nije samo među manje zahtevnim sobnim biljkama koje izgledaju zapanjujuće u visećim korpama i saksijama, već je i među biljkama koje apsorbuju benzen, formaldehid i TCE.

Scindapsus Aureus – Zlatna puzavica

Još jedna biljka koja će izgledati sjajno u saksiji i koja će u velikoj meri apsorbovati benzen, formaldehid i TCE iz atmosfere. Izaberite Scindapsus Aureus.

Chlorophytum  – Zeleni ljiljan

Chlorophytum zahteva minimalno zalivanje i posebno doprinosi apsorpciji formaldehida. Nije toksična za kućne ljubimce.

Spatifilum

Na NASA listi je takođe spatifilum, koji smanjuje atmosferske nivoe benzena, formaldehida i TCE.

Bendžamin

Jedan od najboljih prečišćivača vazduha je Bendžamin, koji uklanja formaldehid iz vazduha koji udišete.

Na (otprilike) 9,2 kvadratna metra, NASA preporučuje jednu biljku. Na primer, u kući od oko 167 kvadratnih metara idealno je imati 15-18 sobnih biljaka. 

IZVOR: NAJZENA