ZANIMLJIVO

ZAŠTO SAM JA RASPUŠTENICA, A TI NAKON RAZVODA NISI RASPUŠTENAC? OVO MUČI SVE ŽENE, A MUŠKARCI NEMAJU ODGOVOR

Podijelite sa prijateljima

Da li je usud biti razvedena žena u Srbiji i zašto je društvo etiketira kao “raspuštenicu” kada je ona slobodna žena koja ponovo ima pravo izbora?

Nakon razvoda braka, za ženu na ovim prostorima kažu da je raspuštenica. Ona je ta koja je društveno neprihvatljiva i zbog toga se na nju lepe pogrdni nazivi sa „svih strana“.

“Raspuštenica” – kako to glupo zvuči, kao – bila je u u bračnoj zajednici, pod prismotrom muškarca, a sada je niko ne kontroliše i ona se “raspustila”.

Glagol “raspustiti se” obično se u narodu vezuje za kravu i na Brdovitom Balkanu za ženu koja je rastavljena od muža.

Iako razvod može da bude zajednički saglasan, pa se nakon braka ne razvodi samo žena, nego i muškarac, gle čuda za njega se ne vezuji nikakvi pogrdni nazivi.

Muškarac se razveo pa je on slobodan čovek. Ovaj pridev “slobodan” mu daje kao titula gde se implicitno ukazuje da on može da radi šta hoće i da bira koga hoće.

A ona? Raspuštena… Radi šta hoće. Ali ponižavajuće. To kod večine muškaraca i dan danas može da znači – potencijalno laka žena. A ona, samo ponovo može da bira.

POPULARNO:  NASTASIJA POKAZALA KAKO DA PREPOZNAMO KINESKI BELI LUK: UZGAJA SE U KANALIZACIONIM VODAMA, PRSKAN JE BEZBROJ PUTA I VEOMA JE LOŠ PO ZDRAVLJE

Ovaj pežorativan izraz za razvedenu ženu potiče iz patrijahalnih odnosa između muškaraca i žena koji su važili posebno na našim prostorima posle Drugog svetskog rada. Ali se ovaj izraz legitimno zadržao sve do danas, leta gospodnjeg 2022. godine, u 21. veku.

Iz tog patrijarhalnog sistema stiče se utisak da su glavni nosioci mizoginije u Srbiji babe (iako žene) kojima je svaki muškarac “dobar je on, nego ona rospija ga izludela”, a svaka žena “ma šta hoće ona, raspuštenica, da mi je valjala ne bi je ni ostavio”.

Društvo misli da je ona ta koja je, po patrijarhalnom ili verskom shvatanju, „ta koja je pobegla od plana stvaraoca, pobegla od prirodnog“.

Ta vremena su ostala davno za nama i besmisleno je da sve ide svojim razvijajućim i rastućim tokom, a da se pogrdni epiteti i dan danas posle toliko vekova vezuju za žene.

Da li ste sebe uhvatili da etiketirate slobodne i razvedene žene i da li vam je zbog toga barem malo neprijatno?

Izvor: NajZena