SAVJETI

NAJBRŽI NAČIN DA SE SPREMI PASULJ: IZBEGNITE ČESTE GREŠKE

Podijelite sa prijateljima

Pasulj, čorbast ili prebranac je omiljeno balkansko jelo, pored sarmi. Kada se pasulj stavi da se kuva, sve posle toga je jednostavno, ali priprema pre termičke obrade je zahtevna i iziskuje vreme.

Ako želite pravilno da skuvate pasulj i da on uspe, bitno je da ga noć pre kuvanja potopite, a zatim sutradan isperete u dve vode.

Ali, postoje neki trikovi koji dosta olakšavaju proces spremanja, a on je jednako ukusan. 

Ako nemate dovoljno vremena, a želite da spremite prebranac za slavu ili čorbast za ručak, onda je najbolje da ispratite savete koje su podelile iskusne domaćice. 

Prvo, pasulj više ne mora da se potapa dan ranije u vodu. Sve što treba da uradite jeste da uzmete veću šerpu, pa u nju sipajte pasulj (količina po želji) i vodu. 

Zatim promešajte, pa onaj pasulj koji je isplivao izvadite, jer on se neće skuvati, pošto je pokvaren. Zatim kuvajte dok ne proključa. Nakon toga pasulj procedite, pa isperite, a onda napunite novom vodom. 

POPULARNO:  UPOZORENJE ZA MILIONE KORISNIKA FACEBOOKA: VEĆ DANAS PROMIJENITE OVE POSTAVKE, NEMOJTE ČEKATI

Ponovo ostavite da proključa, a zatim poklopite i ostavite da odstoji tako 40 minuta. Za to vreme pasulj će nabubriti, kao i da ste ga ostavili celu noć u vodi.

Opet procedite, pa sipajte novu vodu i ostavite da provri. Nikako nemojte da solite dok se kuva, jer će mu trebati duplo više vremena.

Pasulj se soli 5 minuta pre nego što ćete ga isključiti. Kuvajte pasulj nekih sat vremena, proverite da li je mekan, pre nego što isključite.

Nakon kuvanja vi možete da napravite prebranac, ali i da dok se kuva dodate suvo meso, a začine i paradajz sos (ako koristite) dodajte 5 minuta pred kraj, kao i so. 

Izvor: Stvarukusa