SAVJETI

KAKO SE REŠITI NEPRIJATNIH MIRISA NA SILIKONSKOM POSUĐU

Podijelite sa prijateljima

Jednostavni, a efikasni saveti za pranje i uklanjanje neprijatnih mirisa iz silikonskog posuđa.

Silikonsko posuđe ima mnogo pozitivnih strana – ne lepi se, može da se pere u mašini za sudove, praktično je za skladištenje i može da izdrži veoma niske i veoma visoke temperature. 

Međutim, ako ste ikada koristili proizvod na bazi silikona, verovatno znate kako se mirisi lako lepe za materijal nakon samo nekoliko upotreba.

Silikonske tepsije za i špatule upijaju jake mirise kao što su beli i crni luk, dok posude za led počinju da dobijaju miris zamrzivača.

Iako će vam biti potrebno više od rutinskog pranja u mašini za pranje sudova ili sudoperi da biste uklonili mirise iz silikonskih posuda i escajga, to se ipak može učiniti. Stručnjaci su otkrili koji je najbolji način da očistite posuđe i uklonite neprijatne mirise.  

Pročitajte uputstva proizvođača

Iako stručnjaci imaju svoje trikove za uklanjanje mirisa sa silikona, preporučuju da počnete čitajući uputstva na proizvodu koji želite da očistite. 

Za neko posuđe se preporučuje ručno pranje, dok drugi mogu u mašinu za sudove. Uvek pročitajte etikete na svim proizvodima pre nego što ih upotrebite, jer ako pravilno koristite i perete, duže će trajati. 

Koristite deterdžent i toplu vodu

Stručnjaci se slažu da je upotreba deterdženta i tople vode za uklanjanje mirisa iz silikona jedan od najboljih i najsigurnijih načina pranja. Napunite sudoperu vrelom vodom i sipajte nekoliko kapi deterdženta.

Ubacite silikonsko posuđe i ostavite da odstoji između 20 i 60 minuta, u zavisnosti od toga koliko su mirisi jaki. Nakon toga, istrljajte sunđerom i isperite toplom vodom, a zatim osušite krpom.

POPULARNO:  SVJETSKI PRIZNAT NEUROHIRURG UPOZORAVA: AKO NE ZNATE OVIH 10 STVARI, ZA VAS NEMA SREĆE I ZDRAVOG ŽIVOTA

Druge metode čišćenja

Ako vruća voda sa deterdžentom nije dovoljna da ukloni mirise sa silikona, postoji nekoliko drugih metoda koje možete da isprobate.

Zagrejte rernu na 180°C, a zatim stavite posuđe od silikona i pecite od 10 do 15 minuta. Kada se ohladi, operite deteržentom i toplom vodom. Takođe, možete da prokuvate posuđe u vodi nekoliko minuta, a zatim ih ostavite da se potpuno osuše pre nego što ih odložite.

 Imajte na umu kako je napravljeno vaše posuđe (zato je važno da čitate uputstvo) jer 100% silikonski proizvodi mogu da izdrže visoke temperature, dok ono koje sadrži manje silikona podložno oštećenju. Ako posuđe nije naprvljeno 100% od silikona pridržavajte se klasičnog pranja ili držite kratko u sirćetu. 

Soda bikarbona kao spas

Ako se odmah ne ispere, mast može da prodre u predmete na bazi silikona i ostavi mirise koji se teško uklanjaju. Kada se to dogodi, najbolje je koristiti sodu bikarbonu. 

Napravite pastu od sode bikarbone i vode, a koliko sode toliko i vode. Utrljajte pastu od sode po celoj posudi ili špatuli, pa ostavite da prenoći.

Sutradan isperite, a ako je miris ostao onda ponovite postupak. Važno je napomenuti da sodu bikarbonu treba koristiti za čišćenje silikonskog posuđa samo ako to preporuči proizvođač.

Izvor: Stvarukusa