SAVJETI

ŠTA SE DEŠAVA S NAŠIM TELOM AKO SVAKI DAN JEDEMO BELI LUK: 8 DOBROBITI KOJE NE MOGU DA SE ZANEMARE

Podijelite sa prijateljima

Beli luk je jedinstven po tome što sadrži proteine, ugljene hidrate i do 400 različitih bioaktivnih elemenata (vitamina, minerala i organskih kiselina).

Za beli luk volimo da kažemo da je prirodni antibiotik, ali šta to znači? Šta se dešava sa našim telom ako svaki dan pojedemo po 2 ili 3 čena belog luka?

Beli luk sadrži alicin, koji se oslobađa nakon što zagrizete beli luk. Alicin ubija različite vrste bakterija, ima antiseptički efekat, sprečava reprodukciju mikroorganizama, ali isto tako se uništava na visokim temperaturama, što znači da je najzdravije jesti beli luk svež i termički neobrađen, piše Econet.

Evo šta se dešava sa našim telom ako svaki dan jedemo beli luk:

1. Beli luk štiti kardiovaskularni sistem. Jedan čen belog luka svaki dan će pomoći pri jačanju krvnih sudova, stimulisaće cirkulaciju krvi i smanjiti koncentraciju holesterola u telu. Beli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

POPULARNO:  NAJSTARIJI PRIRODNI LEK PROTIV KAŠLJA: IZLEČIĆETE SE PREKO NOĆI

2. Prema naučnim istraživanjima beli luk smanjuje i šećer u krvi za približno 25%.

3. Beli luk će ojačati imunitet, neutralisaće slobodne radikale i toksine koji štete organizmu.

4. Beli luk se bori protiv prarazita u ljudskom telu.

5. Beli luk podstiče proizvodnju želudačnog soka (ovo stimuliše apsorpciju gvožđa), reguliše funkcionisanje pankreasa, popravlja apetit.

6. Beli luk može da uspori proces taloženja soli, štiti od razaranja i obnavlja hrskavicu i zglobno tkivo, služi kao prevencija osteoartritisa.

7. Beli luk je izuzetno bogat antioksidansima, flavonoidima, vitaminima B, kiselinama, koji su u stanju da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, bore se protiv nastanka akni i ranih bora.

8. Nutricionisti i zagovornici pravilne ishrane veruju da uvođenje belog luka u ishranu izaziva gubitak težine.

Izvor: Stil