SLANA JELA

AKO BEZ RAZLOGA IZBEGAVATE GLUTEN, GORKO ĆETE SE KAJATI: STRUČNJACI SU OBJASNILI ZAŠTO JE VAŽAN ZA FUNKCUONISANJE ORGANIZMA

Podijelite sa prijateljima

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima

Već duže vreme vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Osobe koje bez ikakvog opravdanog razloga izbegavaju gluten u većem su riziku od dijabetesa tipa 2, otkrili su naučnici.

Stručnjaci Univerziteta Harvard pregledali su tri studije o uticaju glutena na zdravlje osoba koje nisu alergične na taj protein iz žitarica koje su obuhvatile ukupno 200.000 ispitanika.

Iste studije su pokazale da kod osoba koje nisu osetljive na gluten i nemaju celijakiju, ta komponenta ni na koji način ne škodi zdravlju.

Naučnici su, naime, utvrdili da osobe koje su favorizovale proizvode bez glutena, nisu unosile dovoljno vlakana u ishrani, a poznato je da namirnice bogate vlaknima smanjuju opasnost od razvoja dijabetesa.

POPULARNO:  LAŽNE PRŽENICE BEZ HLEBA: PRAVE SE OD KORA I KROMPIRA A NEVEROVATNO SU SOČNE

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima.

Oni upozoravaju i da takva zamenska hrana može sadržati brojne toksične aditive. Glikemijski indeks kategorizuje hranu prema brzini podizanja nivoa glukoze, odnosno šećera u krvi.

Hrana s niskim glikemijskim indeksom vari se duže i zato izaziva manji porast nivoa glukoze u krvi, za razliku od one s visokim.

Izvor: najZena