SAVJETI

6 NAMIRNICA ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA OBAVEZNO IH JEDITE AKO IMATE PROBLEMA SA TRIGLICERIDIMA I MASTIMA

Podijelite sa prijateljima

Ove namirnice vam pomažu da započnete zdraviji način ishrane a vremenom regulišu i nvo holesterola.

Visok holesterol je jedan od uzroka u razvoju bolesti srca, međutim možete se preventivno zaštititi od različitih oboljenja tako što ćete uvesti ove jednostavne promene u životnim navikama i ishrani.

Ne postoji hrana koja je zabranjena, možete jesti i crveno meso, sir , čokoladu, važno je samo da budete umereni prilikom unosa različitih kalorija. U dogovoru sa lekarom jedino možete korigovati unos zasićenih masti koje dižu ukupan nivo holesterola.

Prema stručnjacima, poželjno je da konzumirate sledeće namirnice ukoliko želite da snizite visok holesterol. Neophodno je da se pridržavate ovih smernica nekoliko meseci kako bi dugoročno održali holesterol na normalnom nivou.

1. “Pametna” hrana.

To su jogurt i drugi proizvodi koji sadrže sterole. Ovi molekuli ometaju i blokiraju apsorpciju holesterola koji se potom izlučuje sa ostalim otpadom iz tela. Biljni steroli su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu i biološku funkciju kao holesterol. Dobri prehrambeni izvori biljnih sterola uključuju biljna ulja (posbno nerafinirana), orašaste plodove, semenke i žitarice.

2. Vlakna.

Vezivanjem rastvorljivih vlakana za žučne kiseline podstiče se njihovo izlučivanje što znači manje žučnih kiselina u probavnom sistemu i manju apsorpciju masti. Rastvorljiva vlakna kakva sadrži pasulj lako se vare. Nalaze se u zobi, pasulju, ječmu i nekim voćkama.

POPULARNO:  KOŽA ĆE VAM BITI NEŽNA POPUT SVILE: OVAJ DOMAĆI MELEM ZA ISPUCALE PETE MORATE DA ISPROBATE

3. Orašasti plodovi.

Većina njih, orasi, bademi, kikirikiji i pistaći dobri su za snižavanje holesterola. Svakako izbegavajte slanije varijante pogotovo ako imate povišen krvni pritisak. Oni su takođe bogati vlaknima i vitaminom E. Mana im je jedino što su kalorične pa ih treba umereno konzumirati.

4. Soja.

Sojino mleko ili jogurt mogu pomoći da se loš holesterol “otera” iz krvotoka. Sama zamena mleka i mesa rasteretiće organizam od zasićenih masnoća.

5. Zdrava ulja.

Nezasićene masnoće poput onih iz maslinovog ulja, snižavaju loš, a podižu dobar holesterol. Zasićene masnoće poput onih iz maslaca i palminog ulja i transmasnih kiselina podižu holesterol. Zapamtite da čak i dobre masnoće sadrže kalorije, zbog toga ih upotrebljavajte umereno.

6. Zob.

Ova žitarica sadrži beta glukan koji u digestivnom traktu za sebe vezuje holesterol i sprečava apsorpciju, te pomažu u snižavanju lošeg holesterola, piše Daily Mail.