Skip to content

AKO NE ISPOŠTUJETE VREME – DŽABA STE IH PILI. KAKO PITI VITAMINE

  Podijelite sa prijateljima

  Neophodno je da znate kada koji vitamin treba da se uzme, tj. u koje doba dana inače će vam sav trud pasti u vodu

  Vitamine i minerale, koji su nam nužni, a često ih unosimo kao dodatke ishrani, treba unositi po nekim pravilima. Većina ljudi ih smatra garancijom dobrog zdravlja i proguta ih u bilo kom trenutku misleći da time sebi ne mogu uraditi ništa loše.

  Daleko od toga! Unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi svoje rizike, a ako se pokaže potreba za određenim dodatkom ishrani, treba se držati saveta o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutru, a koje uveče.

  Pre podne nam treba energija za dnevne zadatke, a uveče za sagorevanje masti i uklanjanje toksina iz organizma.

  Koji su topivi u masti, a koji u vodi

  Veoma je važno znati da li su vitamini koje uzimamo topivi u vodi ili masti, jer je one topive u masti potrebno uzeti uz obrok.

  Postoje samo četiri vitamina topiva u mastima: A, D, E i K. Takođe, nakon određenog perioda tokom kojih ih uzimate, savetuje se da napravite pauzu kako bi se potrošile njihove zalihe nagomilane u mastima tela.

  Ostali vitamini su topivi u vodi, a njihov višak se redovno eliminiše mokraćom.

  Ovo treba upamtiti

  VITAMIN C jedan je od najpotrebnijih vitamina i brzo se izlučuje, pa ga je potrebno češće unositi. Međutim, ne treba ga uzimati uveče jer razbuđuje.

  On je dobar saveznik osobama sa usporenim metabolizmom, a nužan je svima tokom prehlada i gripa jer povišena temperatura trostruko snižava njegovu količinu u organizmu. Uzimajte ga ujutro.

  GVOŽĐE je mineral koji se treba uzimati na prazan želudac radi bolje apsorpcije. Kada ga koristite, treba izbegavati kofein, koji negativno utiče na njegovu apsorpciju, kao i mlečne proizvode zbog kalcijuma.

  POPULARNO:  HORMONI ŠTITNE ŽLIJEZDE DIREKTNO UTIČU NA RAD SKORO SVAKE ĆELIJE U ORGANIZMU

  Kada uzimate gvožđe kao dodatak ishrani ili u sokovima (cvekla, aronija, kupina), sačekajte s mlečnim obrokom i unosom kofeina bar jedan sat nakon njihovog konzumiranja.

  VITAMINE B-KOMPLEKSA uzmite uz doručak jer ćete tako smanjiti rizik od mučnine.

  Šta uz ručak, a šta uveče

  Uz ručak uzimajte pojedine vitamine topive u mastima (E i A), cink i selen, dok se uveče savetuju vitamini i minerali koje povezujemo sa zdravljem kostiju: vitamin D, kalcijum, magnezijum i omega-3 masne kiseline.

  Naime, vitamin D povećaće apsorpciju kalcijuma, a isto tako dobro ga je uzimati u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama. Kalcijum utiče na kontrakcije mišića, uključujući i srce, a magnezijum deluje kao relaksant.

  Kalcijum i magnezijum treba uvek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav i njihov fiziološki odnos u organizmu.

  Magnezijum štiti od odlaganja kalcijuma u organizmu, posebno u mokraćnim putevima. Da bi njegova resorpcija bila potpuna, potreban je vitamin D.

  Kombinacije koje treba izbegavati

  Gvožđe se ne bi trebalo uzimati s kalcijumom, cinkom i vitaminom E, ali može se uzimati s vitaminom C, dok cink ne treba uzimati u kombinaciji s vitaminom B9 i gvožđem, ali poželjno je da se uzima s magnezijumom i kalcijumom.

  Šta s multivitaminima

  Multivitamine ili minerale pojedinačno treba uzimati nakon jela i s dovoljno tečnosti da bi se potpuno iskoristili.

  Dodatke ishrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku, već se posavetujte s lekarom ili apotekarom.

  Izvor: Stil