Skip to content

TRAVARI JE PLAĆAJU SUHIM ZLATOM, OVA BILJKA POMAŽE U LIJEČENJU NAJTEŽIH BOLESTI: ALI OPREZ…

  Podijelite sa prijateljima

  Od davnina je služila za liječenje u mnogim narodima pa je Galima i Keltima bila znana kao lijek za sve. Bijela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju brojne nordijske i keltske legende i kojoj su stari europski narodi pripisivali uzvišena svojstva…

  Jako su je cijenili i mnogi poznati liječnici i iscjelitelji, a među njima Hipokrat, Rudolph Steiner i Sebastian Kneipp.

  Mnogi je danas smatraju beskorisnom i otrovnom, no ona je vrijedan lijek za brojne bolesti, uključujući i najzloćudnije.

  S mnoštvom ljekovitih svojstava nalazi odgovor na skoro svaku bolest koja pogađa ljudski rod pa ju je narod uvrstio u mnoge čajne mješavine. Aktivni sastojci imele su lektini, polipeptidi, flavonoidi, viskotoksini, lignini i alkaloidi.

  Ljekovita svojstva imele

  U narodnoj medicini imela je poznata kao sredstvo za smirenje živaca, ublažavanje grčeva i poboljšanje sna. Europski travari smatraju je specifičnim lijekom za Sydenhamovu horeju, epilepsiju i druge živčane poremećaje koji izazivaju grčeve.

  Pogodna je i kao tretman za mnoge druge tegobe koje proizlaze iz oslabljena živčanog sustava. Smatra se da izgrađuje, hrani i jača središnji živčani sustav. Imela podupire ženski reproduktivni sustav, pomaže kod neplodnosti, regulira menstruaciju, uklanja menstrualne bolove i simptome menopauze.

  • Ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja i djeluje protiv bolova.
  • Uz glog se smatra najboljim prirodnim sredstvom za srčane i krvožilne tegobe.
  • Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni tlak. Sprečava ovapnjenje žila i oštećenje srca uvjetovano starošću. Regulira rad srca i smiruje tahikardiju.
  • Imela snažno potiče izmjenu tvari, pojačava rad žlijezda probavnog sustava i sprečava zatvor. Ova biljka također normalizira nepotpuno izlučivanje žuči i pomaže kod dijabetesa.

  Pomoć kod karcinoma
  Imela se široko koristi u liječenju raka. Brojne studije pokazuju da viskotoksini iz imele rastvaraju staničnu membranu tumorske stanice i tako je razaraju.

  Lektini koje sadrži ova biljka djeluju citostatski – zaustavljaju daljnji rast tumorskih stanica.

  Osim toga, potvrđeno je da imela jača imunološki sustav, olakšava bolove i smanjuje nuspojave kemoterapije čak do 80%. Zbog toga ovu biljku itekako možemo preporučiti kao pomoć u liječenju karcinoma.

  Učinci imele u liječenju tumora:

  • imunološka stimulacija – opće jačanje obrambenih mehanizama organizma
  • hipertermija – uništavanje stanica raka povišenom temperaturom
  • poboljšanje općeg stanja i radne sposobnosti
  • poboljšanje apetita i sna
  • ublažavanje bolova kod tumora
  • bolja podnošljivost kemoterapije
  POPULARNO:  OVA BILJKA LEČI CISTE I MIOME NA JAJNICIMA: SIGURNO JE IMATE U KUĆI A DA NISTE NI ZNALI KOLIKO JE LEKOVITA

  Imela je pokazala najbolje djelovanje kod karcinoma grla, jajnika, rodnice, dojke, crijeva, želuca, bronhija i mjehura.

  Onkološki preparati imele poznati su pod nazivima Iscador i Helixor. Iscador je lijek napravljen po principima antropozofske medicine, čiji je tvorac Rudolph Steiner.

  Iscador se koristi isključivo u obliku injekcija koje daje kvalificirani liječnik. Injekcija se daje što bliže mjestu gdje se nalazi tumor, a ponekad i direktno u tumor.

  U Njemačkoj je imela zvanično prihvaćena za liječenje artritisa i zloćudnih tumora.

  Ekstrakti imele mogli bi biti od koristi i za pacijente oboljele od AIDS-a zbog podupiranja imuniteta te sprečavanja sekundarnih bolesti koje nastaju kao posljedica ove bolesti.

  Načini upotrebe

  Bijelu imelu prepoznat ćete po prozirnim bijelim bobicama. Listovi ili manje grančice imele s listovima skupljaju se od listopada do sredine prosinca ili u proljeće, od marta do aprila.

  Bobice koje se upotrebljavaju u pučkoj medicini skupljaju se od studenoga do veljače. Bobice imele koriste se samo za vanjsku primjenu. Ne smiju se uzimati oralno, jer su otrovne.

  Imela se može koristiti u obliku čaja, praha, tinkture, masti od bobica, čajnih obloga te tople kupelji od listova i bobica.

  Ovako napravite čaj: Vrhom punu žličicu listova i grančica prelijte s dva dl vode i ostavite preko noći. Ujutro malo zagrijte i procijedite.

  Ovako napravite tinkturu: Usitnite 200 g listova imele, prelijte s litrom rak.ije i nakon tri sedmice procijedite. Uzimajte po jednu kašikice tinkture s dva dcl tekućine dva ili tri puta na dan.

  OVO MORATE ZNATI:

  Bobice imele ne smijete uzimati na usta, jer su otrovne. Prevelike doze mogu izazvati povraćanje. Preparate od imele ne smiju koristiti trudnice i dojilje. Ne smiju se primjenjivati zajedno s lijekovima za srce.

  U liječenju ne smijete koristiti imelu s hrasta, jer je otrovna. Prepoznatljiva je po žutim bobicama.

  Izvor: alternativa-za-vas