Skip to content

TVRDI DR EMIR SOLAKOVIĆ. ŽENA KAD NAPUNI 50 GODINA, FIZIČKI IZGLEDA KAO DA IMA 57 I OTKRIVA KAKO TO SPREČITI

  Podijelite sa prijateljima
  Kardiovaskularni hirurg dr Emir Solaković, privlači pažnju svojim izjavama

  Kardiovaskularni hirurg dr Emir Solaković, privlači pažnju svojim izjavama o zdravom načinu života pre svega jer se gledaocima obraća direktno i bez dlake na jeziku.

  Ovog put govorio je za Hayat Media BIH i otkrio koji su to rizici moždanog i srčanog udara i izneo zanimljive činjenice .

  – Jedan od riziko faktora za moždani i srčani udar, i oboljenja, spada i starost. Dete malo kad se rodi, njega već napadne ateroskleroza.

  Sa starošću ta ateroskleroza, odnosno hrđanje – da pojednostavim, hrđanje krvnih sudova se jednostavno povećava.

  Kako idete sa starošću, povećava se i holesterol. Druga stvar, kod starosti pošto su krvni sudovi hrđavi, očekuju se razne bolesti sa njenim posledicama – objasnio je doktor Solaković i dodao:

  – Drugi uzrok je pol. Sad, dobro me slušajte vi žene i muškarci. Žene, koje imaju menstruaciju, odnosno do menopauze, jajnici im luče jedan hormon – to su estrogeni hormoni, koji ženu štiti od ateroskleroze, od infarkta i tako dalje.

  Onda ćete videti da žene 1:3, u odnosu na muškarce, manje dobijaju infarkt. Ali, kada žena uđe u menopauzu, jajnici luče manje hormona, manje tog estrogena, a onda žene imaju istu tu asterosklerozu kao muškarci.

  Onda oboljenja idu 1 na 1. Nauka je pokušala da daje ženama estrogen, tablete i onda su oni to kompenzovali, da žene ne bi umirale.

  Onda su videli da 50% ima manje srčanih i moždanih udara, ali su primetili da kod tih žena postoje predispozicije za karcinom materice. Onda su počeli jednu drugu studiju da rade, da daju dvojnu hormonalnu terapiju.

  POPULARNO:  PALENTA DIJETA KOJA TRAJE 4 DANA: SITOST JE ZAGARANTOVANA, A KILOGRAMI SE TOPE

  Doktor Solaković objasnio je zbog lega se žene i muškarci razlikuju i kakvu ulogu igraju hormonu kada su godine u pitanju.

  – Drage moje žene, ima jedna stvar koja vam se neće svideti. Žena koja napuni 50 godina, njoj se dodaje 7 godina starosti i žena koja ima u ličnoj karti 50, ona izgleda fizički kao da ima 57 godina. Zašto?

  Zato što žena, pre dobije menstruaciju, pre je spremna za oplodnju i ona je već formirana, i njen metabolizam i životni procesi već idu, za razliku od muškarca.

  Ali ovo vam govorim, da jednostavno, kad budete zdravo živeli i da vam bude takav život, vi ćete sa tih svojih 50 godina i tih 7 godina izgledati 20 godina mlađe.

  Mislim da je motiv dobar i želim vam puno sreće, da budete još mlđi – zaključio je doktor Solaković.

  Izvor: Stil